INTERVJU

Zlatko Mijatović, ministar privrede KS za "Avaz": Turizam je najveći potencijal Sarajeva

Pokušavamo privući što veći broj stranih ulagača koji će donijeti novu vrijednost

Mijatović: Vratili smo povjerenje građana. Avaz

Danijal Hadzovic

30.7.2024

U intervjuu za "Dnevni avaz“ ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović govorio je o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Kantonu, programima Vlade za pomoć privredi, stranim investicijama te turizmu kao najvećem potencijalu glavnog grada BiH.

Krajem maja prezentovali ste program poticaja maloj privredi u Kantonu Sarajevo u kojima planirate poticaje direktnih stranih ulaganja, finansijski poticaj za novoosnovane poslovne subjekte te poticaj za ulaganja u takve sukobe. Kakve rezultate u konačnici očekujete od ovakvih mjera i kada ćemo o njima moći suditi?

- Ovogodišnji program, za čiju realizaciju je izdvojeno 8,5 miliona maraka, obogaćen je inovativnim mjerama i prilagođen trenutnim potrebama tržišta. Cilj ovih programa je potaknuti investicije, inovacije i održivi rast malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini. Mali poduzetnici su temelj naših lokalnih zajednica, a kroz ove poticaje nastojimo svim malim i srednjim preduzećima osigurati jednaku priliku za uspjeh. Do sada su objavljeni javni pozivi za deset programa, za koje smo dobili blizu hiljadu aplikacija. Po programu Podrška za osnivanje poslovnih subjekata kategoriji stanovništva od 36 do 55 godina starosti i programu Podrška mladima za osnivanje poslovnih subjekata u Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pristiglo je ukupno 310 prijava, što je za 68 posto više u odnosu na 2023. godinu. Ovaj podatak govori da smo ispunili naš prvi cilj, a to je vraćanje povjerenja građana u sistem. O konkretnijim rezultatima naših programa moći ćemo govoriti u narednom periodu, kada korisnici implementiraju sredstva koja im dodjeljuje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Privući investicije

Često ističete potrebu za privlačenjem stranih investicija, po kojima je BiH već godinama uglavnom na začelju regiona. Šta je razlog za to i šta Kanton Sarajevo može uraditi da u tom smislu napravi iskorak?

- U pitanju ste konstatovali da je BiH na začelju regiona kada je riječ o stranim investicijama. Vjerujem da razlog za to leži u činjenici što je povjerenje u sistem prilično narušeno. U prethodnom odgovoru sam naglasio da, prema podacima koje dobivamo na osnovu raspisanih javnih poziva, odnosno broja aplikacija, sve ukazuje na to da se taj odnos mijenja i to je ono što nas raduje. Projektima koje realizujemo u Ministarstvu privrede KS i u skladu s nadležnostima, pokušavamo privući što veći broj stranih ulagača koji će donijeti novu vrijednost, ali i stvoriti radna mjesta. U svojim nastojanjima kreirali smo program koji je posebno orijentisan na poticanje direktnih stranih ulaganja. Plan je da se za strana pravna lica koja se odluče da osnuju pravno lice na području Kantona Sarajevo, obezbijedi poticaj do 70.000 KM po korisniku. Za ovaj program planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 350.000 KM. Postoje i nove ideje koje ćemo u narednom periodu razviti i implementirati, a koje bi negativnu sliku o stranim ulaganjima mogle promijeniti. Ministarstvo privrede KS nastoji donijeti pravni okvir koji će investitorima dati određeni vid sigurnosti za investiranje u Kanton Sarajevo, tako da smo u procesu izrade zakona o podršci investicijama na području Kantona Sarajevo. Aktivirali smo Ured za dijasporu i Agenciju za privlačenje investicija KS koja nudi cijeli set mogućnosti svim potencijalnim investitorima i pomaže im da realiziraju svoje planove. Vlada Kantona Sarajevo neumorno radi, tražeći najbolje modele da privrednicima olakša poslovanje, privuče investicije i popravi poslovnu klimu, ali i da unaprijedi infrastrukturu i uspostavi stabilno političko i poslovno okruženje.

Turizam kao najveći potencijal

U čemu vidite najveći ekonomski potencijal Kantona Sarajevo, a da nije dovoljno iskorišten?

- Najveći ekonomski potencijal Kantona Sarajevo je zasigurno turizam. Iako, kako sam već naveo, bilježimo rekorde, nismo ni blizu iskorištenja punog potencijala koji nudi ova oblast. Tako Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo zajedno s Međunarodnim aerodromom u Sarajevu i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo priprema novi javni poziv po Programu subvencija za razvoj turizma i aviosaobraćaja na području KS, koji će se odnositi na naredni period i u koji ulažemo velike nade za uspostavu dodatnih direktnih konekcija sa Sarajevom. Jedna od važnijih inicijativa je usvajanje Strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo do 2030. godine. Ovaj dokument će postaviti detaljne smjernice za ekološki, socijalno i ekonomski održiv rast i razvoj turizma do kraja decenije. Fokus ove strategije je na stvaranju pravnog, institucionalnog i strateškog okvira koji će podržati sve aspekte turizma u našem kantonu. Paralelno s tim pripremamo i izmjene Zakona o turizmu, koje će dodatno urediti ovu oblast. Posebnu pažnju posvećujemo razvoju održivog turizma, koji je postao globalni trend.

Za 20 eura do Londona

Sarajevo bilježi povećanje broja turista i, prema svim procjenama, ova turistička sezona će biti rekordna. S tim u vezi, koliko odluka Vlade KS o subvencioniranju i otvaranju novih aviolinija doprinosi ovoj činjenici?

- Najznačajnija mjera za razvoj turizma koju provodimo jeste Program subvencija za razvoj turizma i aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo, čiji je cilj jačanje konkurentnosti i atraktivnosti Sarajeva kao vodeće turističke destinacije u regionu. U periodu od septembra 2023. do aprila 2024. godine subvencionirano je 220 letova koji su prevezli ukupno 27.462 putnika. Subvencionirani su letovi na relacijama Sarajevo - London, Brisel, Milano, Goteborg, Memingen, Varšava, Izmir, Antalija, Skoplje, Abu Dabi. Sa sigurnošću mogu tvrditi da je ovo program koji je mnogo doprinio povećanju broja turista, ali je značajno olakšao i poslovanje privrednim subjektima koji sarađuju s partnerima iz inozemstva. Još jedna važna činjenica u vezi s ovim programom jeste da aviokompanije s kojima sarađujemo nude značajno povoljnije cijene. Do Londona se, naprimjer, može otići za 20 eura, također i do Milana, što ranije nije bio slučaj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.