POTPISAN UGOVOR

Općina Centar prodala zgradu Austrijske ambasade u centru Sarajeva, poznato i za koliko

Ovim činom, Općina Centar je osigurala značajan prihod za svoje strateške projekte, saopćeno je

Kutcherina vila. Wikimedia Commons

E. Ć.

29.7.2024

Načelnik Općine Centar, Srđan Mandić, i ambasadorica Austrije u BiH, Ulrike Hartmann, potpisali su danas notarski ugovor o kupoprodaji nekretnine u Ulici Džidžikovac 7, gdje je smještena Austrijska ambasada. Zgrada, poznata kao Kutcherina vila, jedan je od najuspješnijih primjera sarajevskog romanticizma i ima visoku arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost sa strogim mjerama zaštite.

Općinsko vijeće Centar je na svojoj 41. redovnoj sjednici donijelo odluku o izmjenama odluke o prodaji nekretnina u Ulici Džidžikovac 7, označenih kao k.č.1295/1, k.č.1295/2 i k.č.1295/3 iz zk ul 1870 K.O. Sarajevo IV. Naknada koju će Općina Centar ostvariti prodajom ove nekretnine iznosi 3,9 miliona KM, a sredstva će biti raspoređena na strateške projekte Općine u skladu sa strateškim dokumentima.

- Načelnik Mandić je izrazio zadovoljstvo što su konačno riješeni imovinsko-pravni odnosi te stvorene pretpostavke da Austrijska ambasada, nakon više od 20 godina podstanarstva, ima u svom vlasništvu objekat na području općine Centar. "Raduje me da smo uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose i stvoriti pretpostavke da Austrijska ambasada konačno ima svoj objekat. Ovo je važna poruka koju šaljemo prijateljskoj Republici Austriji," kazao je Mandić.

Ambasadorica Hartmann je izrazila zahvalnost Općini Centar i načelniku Mandiću na uloženom naporu da se pitanje prodaje objekta riješi. 

- Austrijska ambasada je u ovoj zgradi skoro od rata. Nakon velikih oštećenja ove izuzetno vrijedne istorijske zgrade, Republika Austrija je preuzela obavezu da renovira i čuva objekat sa pažnjom dobrog domaćina. Sada, kao novi vlasnici, obećavamo da ćemo i u budućnosti čuvati ovu zgradu. Ovo nije samo ugovor između Opštine i Ambasade, već i između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. Ponosna sam što sam imala priliku raditi u ovoj zgradi i još jednom vam iskreno hvala -  poručila je Hartmann.

Ovim činom, Općina Centar je osigurala značajan prihod za svoje strateške projekte, dok Austrijska ambasada sada ima trajno rješenje za svoj smještaj u Sarajevu, čime se dodatno učvršćuju prijateljski odnosi između Bosne i Hercegovine i Austrije - saopćeno je iz Općine Centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.