SKANDALOZNO

Sud BiH ne može da dostavi odluku po žalbi: Ramo Isak prijavio lažnu adresu stranke

Sudu BiH je stigla povratnica, u kojoj je navedeno da politički subjekt „nije poznat“ na označenoj adresi

Isak: Krši zakon. Facebook

27.7.2024

Sud BiH je još 15. jula odbio žalbu političkog subjekta Snaga naroda na odluku CIK-a da se kazne sa 6.000 KM zbog preuranjene kampanje, te je ona time postala pravosnažna.

Istom odlukom CIK-a kažnjen je i njihov predsjednik i ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak te je naloženo da se izbriše videospot ove stranke s društvenih mreža Rame Isaka i YouTube kanala Snage naroda. No, snimak je i dalje dostupan na YouTube kanalu.

Bez odgovora

Tim povodom kontaktirali smo CIK BiH i pitali ih da li su upoznati s odlukom Suda BiH i da li su nešto poduzimali o tom pitanju.

- CIK BiH se Sudu BiH obratio sa zahtjevom za dostavu informacije da li je rješenje Suda BiH uručeno podnosiocu žalbe, ali još nismo dobili odgovor – poručili su nam iz CIK-a BiH.

Nakon toga smo poslali i upit Sudu BiH s pitanjem da li su dostavili političkom subjektu Snaga naroda ovu odluku.

Drugi način

- Nakon izvršenog uvida u spis predmeta, utvrđeno je da je Sud, 16. jula, pokušao dostaviti odluku Suda (Rješenje kojim je odbijena žalba političkog subjekta “Snaga naroda”), na adresu koju je isti, kao adresu svog sjedišta, označio u inicijalnom aktu, odnosno žalbi. Međutim, 18. jula, Sudu se vratila povratnica na kojoj je naznačeno da dostava nije izvršena, iz razloga što, prema naznaci dostavljača, navedeni politički subjekt “nije poznat” na označenoj adresi – rekli su iz Suda BiH za „Avaz“.

Iz Suda BiH dodaju da, s obzirom na to da je postupajući sudija u konkretnom predmetu na opravdanom odsustvu, dostava odluke Suda će se, po povratku sudije, izvršiti na drugi zakonom propisan način.

Kao da su „Zvezde Granda“

Član Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar je na sjednici ovog tijela kazao da je spot imao višednevnu najavu, kao da se radi o sadržaju „Zvezda Granda“, što govori da se svjesno išlo u kršenje zakona. Dodao je da je napravljena široka PR priča vođena, vjerovatno, logikom da je i negativna reklama – reklama.

- Broj pregleda i komentara u javnosti svjedoče da je svrha postignuta – kazao je Bakalar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.