SARAJEVO

UZOIP: Povratnici i raseljene osobe u BiH "zakočeni" na putu od Dejtona do EU

U novim zakonskim rješenjima se vidi mogućnost za jačanje socijalne kohezije u lokalnoj zajednici

Brojni primjeri sa terena. UZOPIBIH

FENA

27.7.2024

Izmjene Zakona o izbjeglicama iz BiH i raseljenim licima u BiH su ključno rješenje za efikasniju obnovu stambenih jedinica i infrastrukture, poticanje zapošljavanja, obrazovanje, socijalnu zaštitu, zaustavljanje iseljavanja iz BiH i druge segmente života povratnika i interno raseljenih osoba u BiH - saopćeno je iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI).

Javna sredstva

U prethodnih 11 mjeseci Unija je implementirajući projekt “Civilno društvo u borbi protiv korupcije” provela monitoring utroška javnih sredstava u 20 općina/gradova u oba bh. entiteta, koji je kao i terenska iskustva u prethodnim decenijama djelovanja UZOPi-a pokazao da je nužno izmijeniti postojeći državni zakon.

Brojni primjeri sa terena koji su identificirani tokom monitoringa upozoravaju da su povratnici “zakočeni” između prevaziđenih dejtonski rješenja i reformskih procesa koje BiH treba da provede na putu ka EU. Među tim procesima je i zaštita i inkluzija ranjivih grupa (povratnika i raseljenih osoba) kroz trajna rješenja i mjere integracije kako bi se zatvorio Aneks VII Dejtonskog sporazuma.

U novim zakonskim rješenjima se vidi mogućnost za jačanje socijalne kohezije u lokalnoj zajednici i inkluzivno situiranje povratnika i raseljenih osoba u mjestima u kojima žive, kako bi se zaustavilo iseljevanje iz BiH, navode iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Podršku izmjenama postojećeg zakona u kampanji UZOPI-a iskazala je Delegacija EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, kao i jedan broj zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Održani skupovi

Kroz višemjesečnu javnu raspravu na skupovima su bili povratnici, raseljene osobe, predsjednici povratničkih MZ, članovi NVO i civilnog društva, te predstavnici lokalnih vlasti. Skupovi su održani u Doboju, Bratuncu, Foča-Ustikolina, Grahovu, Čajniču, Goraždu, Prnjavoru i u Sarajevu.

Postojeći zakon donesen je 1999. godine, a izmijenjen 2003. godine. Dvije decenije nakon zakonskih izmjena, život povratnika i raseljenih osoba širom BiH se odvija u bitno izmijenjenim uslovima, a socijalna situacija i ekonomske prilike su prevazišle postojeća zakonska rješenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.