RAZGOVOR

Emir Bašić, direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH: Građani će vrlo brzo osjetiti rezultate borbe protiv korupcije

Povećani su troškovi upravljana oduzetom imovinom s ozbriom na veći broj sudskih rješenja

Bašić: Vlasništvo stečeno na sumnjiv način. Facebook

Alen Bajramovic

27.7.2024

Najveći izazov u radu Agencije za upravljanje oduzetom imovinom u FBiH je kako na kvalitetan način obavljati najosnovnije poslove iz njene nadležnosti, odnosno kako preuzimati i upravljati oduzetom imovinom, kazao je za „Avaz“ v.d. direktora Emir Bašić. Pojašnjava da je osnovna uloga Agencije da zadrži vrijednost zaplijenjene imovine i upravlja njome pažnjom dobrog domaćina.

- Ta imovina predstavlja vlasništvo koje je stečeno na nezakonit način i u mnogim slučajevima to je milionska korist koje se, čak i osumnjičene i pravosnažno presuđene osobe, ne žele odreći. Zato vrlo često pokušavaju da opstruiraju rad službenika Agencije. Često dobivamo sudske odluke u kojima postupajući tužitelji predlažu oduzimanje udjela u privrednim društvima, koja često imaju desetke zaposlenih, pa i prvih srodnika od samih osumnjičenih, što dodatno predstavlja izazov u pravilnom upravljanju – kaže Bašić.

Kao jedan od prioriteta navodi potrebu za širenjem kapaciteta Sektora za preuzimanje i upravljanje.

- On trenutno broji pet službenika koji upravljaju imovinom vrijednom više od 50 miliona KM na području cijele FBiH. Ima i vrlo skroman budžet koji često nije dostatan za sve troškove koje imamo kod upravljanja imovinom. S obzirom na veći broj sudskih rješenja i povećane troškove upravljanja oduzetom imovinom, Agencija će tražiti način kako da prevaziđe ovaj problem zajedno s Vladom FBiH – ističe Bašić.

U prošloj i ovoj godini program edukacije o finansijskim istragama u ovoj Agenciji prošla su 304 suca, tužitelja i policijska službenika, koje se ohrabruje da otvore što veći broj istraga. Ipak, Bašić navodi da u 2023. godini iz čak sedam kantonalnih sudova Agenciji nije dostavljeno nijedno rješenje o privremenom oduzimanju imovine.

- U narednom periodu Agencija će intenzivirati prodaju trajno oduzete imovine. Ako se trajno oduzeta imovina ne proda u dva javna nadmetanja, a što je regulisano Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine, uputit ću prijedlog Vladi FBiH da se dio pokloni bolnicama, nevladinim organizacijama, SOS dječijim selima, sigurnim kućama, za šta sam siguran da ću dobiti podršku – ističe Bašić, te dodaje da će Vladi FBiH predložiti da se od dijela prodate imovine finansira jačanje tužilačkih kapaciteta i policijskih agencija u traganju za imovinom koja je stečena na nezakonit način

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.