ODBIO PLAN RASTA

Naša stranka TK: Neka premijer Halilagić objasni rudarima je li mu bitnija njihova budućnost ili centrala SDA u Sarajevu

Tražimo od premijera Halilagića da građanima Tuzle objasni zašto je odbio Plan rasta

Jasmin Kadić. Naša stranka

FENA

26.7.2024

Povodom činjenice da premijeri onih kantona koji su iz SDA nisu dali saglasnost na Plan rasta, oglasili su se iz Kantonalnog odbora Naše stranke u TK tražeći od premijera Irfana Halilagića da se suoči s javnošću zbog svoje odluke.

- Tražimo od premijera Halilagića da građanima Tuzle objasni zašto je odbio Plan rasta u kojem, između ostalog, stoje stvari od kojih bi upravo Tuzlanski kanton imao najviše koristi. Posebno su zanimljive dva za Tuzlu goruća problema: Prekvalifikacija 20% rudara i zapošljavanje 40% rudara u drugim sektorima te prelazak Bloka 3 Termoelektrane Tuzla na biomasu.

Naravno, tu su i mnogi drugi projekti od kojih bi cijela BiH pa samim tim i Tuzla imala korist. Predškolski odgoj je ključna varijabla za napredak države. BiH ima najmanji obuhvat predškolskog školovanja u Evropi. Plan rasta predviđa nove vrtiće i da 80% djece prolazi kroz predškolski odgoj.

Tu su još i uvođenje zajedničkog osnovnog nastavnog plana i programa koji se tiče digitalnih vještina; uključenje 40% učenika drugih razreda srednjih stručnih u praktičan rad; harmonizacija prava na porodiljno odsustvo na području čitave države; usklađivanje cijena električne energije s tržištem; plaćanje grijanja prema potrošnji, itd.

Posebno su važne mjere koje se odnose na slobodu govora i borbu protiv korupcije, ali shvatamo zašto to premijeru i cjelokupnoj SDA možda i nije drago.

No, neka obrazloži građanima TK zašto je odbio one prethodno navedene mjere i projekte. Kako će rudarima objasniti da ih on lično pretvara u nekvalifikovanu radnu snagu u vrijeme energetske tranzicije? Da li mu je preča težnja centrale u Sarajevu da svako zalaganje Trojke uništi jer oni nisu na vlasti, ili građani TK gdje ta ista SDA još uvijek jeste na vlasti, nadamo se ne dugo.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.