RAZGOVOR

Federalni ministar Kemal Hrnjić za "Avaz": Moramo uspostaviti pravičan sistem podsticaja u poljoprivredi

Imali smo paradoksalnu situaciju da je iznos dodijeljenih budžetskih sredstava rastao, a proizvodnja stagnirala, čak i padala, kaže Hrnjić

Hrnjić: Povećana sredstva. Fena

Alen Bajramovic

23.7.2024

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2021. - 2027. godina, koja, prema riječima ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemala Hrnjića (NiP), predstavlja važan korak ka održivom i produktivnom poljoprivrednom sektoru, efikasnijem upravljanju resursima i očuvanju okoliša.

Transparentan sistem

Između ostalog, dokument predviđa povećanje obima investicija, posebnu podršku proizvodačima na područjima s prirodnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju koja su ugrožena snažnom depopulacijom, a uvodi se i posebna linija za mlade poljoprivrednike koji preuzimaju upravljanje gazdinstvima. Istovremeno, u javnu raspravu upućene su izmjene pravilnika o načinu i uvjetima ostvarivanja novčane podrške u poljoprivredi.

- Moramo uspostaviti pravičan i transparentan sistem dodjele novčanih podrški, a istovremeno želimo poljoprivrednicima pojednostaviti procedure i ukinuti nepotrebne papire koji se od njih traže. U fazi pripreme je i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim podrškama, kojim ćemo ukinuti obavezu podnošenja prijave plana proizvodnje, PPP obrasca, koji sada ničemu ne služi, a često je razlog za isključivanje poljoprivrednika iz prava na podršku. Izmjenama Zakona predviđamo i mogućnost upotrebe satelitskih snimaka i snimaka iz zraka u procesu obrade zahtjeva i kontrole na terenu do uspostave savremenog sistema nadzora zasijanih površina – kaže Hrnjić.

Strateški projekti

Saglasan je s ocjenom da dosadašnji način podrške ne daje rezultate, jer su podsticaji uglavnom bili usmjereni na direktna plaćanja za proizvodnju, a manje na podršku ulaganjima u proširenje i modernizaciju proizvodnje.

- Zbog toga smo imali paradoksalnu situaciju da je iznos dodijeljenih budžetskih sredstava rastao, a proizvodnja stagnirala, a u nekim slučajevima čak i blago padala. U posljednje dvije godine značajno su povećana sredstva za podršku ulaganjima na poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima prehrambene industrije, a aktivirana je i kreditna linija putem Razvojne banke. Imali smo nekoliko strateških, a veliki broj manjih investicijskih projekata na prostoru cijele FBiH čiji efekti su već ili će vrlo brzo biti vidljivi – ističe za “Dnevni avaz” Kemal Hrnjić.

Dalji razvoj BiH i FBiH

Osim odluke Vlade RS u vezi sa zemljištem na Jahorini, Ustavni sud BiH nedavno je poništio i odluku Vlade FBiH o promjeni namjene i privremenom korištenju šumskog zemljišta kod Vareša, te Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naložio da poništi sve aktivnosti zasnovane na toj odluci. Hrnjić kaže da je provođenje presuda Ustavnog suda BiH i opredjeljenje i obaveza.

- Mi smo uvijek isticali činjenicu da su državne šume u vlasništvu BiH, te ovo pitanje nije bilo ni sporno prilikom donošenja odluke. I u samoj odluci je bilo propisano da se imovinom države BiH smatra imovina koja je kao takva utvrđena Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine. Nakon što Ministarstvo zaprimi Odluku Ustavnog suda BiH detaljno će je analizirati i o svemu upoznati Vladu BiH, s obzirom na to da se radi o predmetu koji ima veliki utjecaj na dalji razvoj BiH i FBiH, a u konkretnom slučaju ZDK i općine Vareš. Vlada FBiH o svemu će se očitovati u zakonski ostavljenom roku od tri mjeseca – kaže Hrnjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.