NA KONFERENCIJI U MOSTARU

Konaković: BiH povezuje istok i zapad, moramo iskoristiti priliku koja je na stolu

Poručio je kako u BiH, zemlji bogate i teške prošlosti, procese pomjerati naprijed mogu samo hrabri i odgovorni političari i ljudi

Elmedin Konaković. Fena

FENA

23.7.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je u utorak u Mostaru na međunarodnoj konferenciji "Mostar 2024: Dijalog za budućnost" kako današnjoj BiH neizmjerno treba zajedničkog djelovanja na putu prema europskim i euroatlantskim procesima.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je prilikom svog obraćanja u Mostaru istaknuo da BiH, nakon više od deceniju apstinencije u aktivnostima i s jedne i druge strane, danas ima veliku priliku – ponudu Europske unije koja je konkretna.

- Na stolu je. I jedna generacija ima priliku za ljude u ovoj zemlji uraditi nešto što ranije generacije političara nisu radile. Ponuda koja nam garantira plan rasta, integraciju bh. tržišta u europsko, otvara obilje prilika za domaće i strane investitore, što znači kreiranje novih radnih mjesta, što znači povećanje plaća onima koji već imaju svoje poslove, što znači bolje uvjete života za sve Bosance i Hercegovce u svakom njenom dijelu, što znači za mlade ljude mogućnost da zasnuju svoje porodice i rađaju djecu, da tu djecu i njihovu budućnost vide u BiH. Ponovit ću, na stolu je ta vrsta ponude nakon dugo vremena, naravno, i zbog geopolitičke nove postavke – agresije na Ukrajinu i drugih parametara – ali ona je konkretna i ona je realna - poručio je Konaković.

- Stari most je simbol povezivanja, simbol zajedničkog djelovanja i pružanja ruke i to je ono što BiH danas neizmjerno treba. Ukoliko budemo radili i ako interese građana budemo stavili ispred svojih osobnih, stranačkih i nacionalnih, uvjeren sam kako će ova lijepa zemlja napokon iskoristiti svoje potencijale – poručio je ministar vanjskih poslova BiH.

Napomenuo je kako je Bosna i Hercegovina zaista "zemlja most" i koja ima skoro savršenu geografsku poziciju.

- BiH ima ulaz u EU kroz najdužu granicu s našim prijateljima i susjedima iz Hrvatske, ima odlične veze na istoku, potencijale i turističke i investicijske. BiH povezuje suštinski istok i zapad i tu priliku moramo iskoristiti - naglasio je Konaković.

Poručio je kako u BiH, zemlji bogate i teške prošlosti, procese pomjerati naprijed mogu samo hrabri i odgovorni političari i ljudi.

- Gledajući našu povijest postoji mnogo točaka oko kojih se nećemo složiti, ali gledajući u budućnost vidimo i dosta zajedničkih točaka koje moraju biti fokus ove generacije političara, generacije koja ima priliku donositi važne političke odluke - mišljenja je Konaković.

Ustvrdio je i kako se Bosni i Hercegovini otvorila prilika da postane dio Europske unije i da se ta prilika mora iskoristiti.

- Jedna generacija političara ima priliku za ljude u ovoj zemlji uraditi nešto što ranije generacije političara nisu uradile. Ponuda je to koja garantira plan rasta i integraciju bh. tržišta u europsko. Otvara se obilje prilika za domaće i strane investitore što znači kreiranje novih radnih mjesta, porast plaća, bolje uvjete života za sve Bosance i Hercegovce u svakom dijelu države, mogućnost za mlade ljude da osnuju svoje obitelji, rađaju djecu i da ta djeca vide budućnost u BiH – zaključio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.