MINISTAR ODBRANE BIH

Helez se sastao s komandantom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Metjuom Valasom

Komandant NATO Štaba Sarajevo general Valas je informisao ministra Heleza da pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini u okviru svojih nadležnosti

helez - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Z. K.

23.7.2024

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je održao sastanak sa komandantom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Metjuom Valasom (Matthew Valas).

 Dva helikoptera

Na početku sastanka ministar Helez se zahvalio generalu Valasu na brzoj reakciji i odzivu na sastanak, te ga upoznao sa događajima koji su rezultat Svesrpskog sabora i koji nepotrebno dižu tenzije i unose nemir u Bosni i Hercegovini.

Ministar Helez je posebno naglasio pokušaj angažovanja helikoptera MUP-a Republike Srbije pored mogućnosti angažovanja vlastitih resursa - helikoptera Oružanih snaga BiH. Također ministar Helez je generala Valasa upoznao o procedurama angažovanja Oružanih snaga BiH na pomoći civilnim strukturama i naglasio da su dva helikoptera OS BiH u stanju pripravnosti za gašenje požara na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. 

Ministar Helez je pozdravio odluku ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića da MUP Srbije ne uputi policajce u Republiku Srpsku (RS), što je gest jednog odgovornog političara. „Od svih strana u ovim dešavanjima tražimo da Bosnu i Hercegovinu tretiraju kao suverenu i međunarodno priznatu državu“, naglasio je Helez.

Komandant NATO Štaba Sarajevo general Valas je informisao ministra Heleza da pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini u okviru svojih nadležnosti, te dao punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Fokus NATO-a

Na kraju, ministar Helez se zahvalio generalu Valasu na nastavku podrške NATO-a Bosni i Hercegovini i nedavnoj deklaraciji samita u Vašingtonu koja sadržava sve ono što bi trebao predstavljati fokus NATO-a u narednim godinama, a koja se odnosi na nastavak demokratske reforme u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.