CROWDSTRIKE HAOS

Predrag Puharić za "Avaz": Posljedice ćemo tek saznati, sigurnost i ulaganje u IT stručnjake moraju biti prioritet

Lično bih volio da nam ovo bude opomena i u smislu sigurnosti

Predrag Puharić. Avaz

Alen Bajramovic

20.7.2024

Jučerašnji pad sistema širom svijeta, zbog greške prilikom ažuriranja programa “Falcon” američke kompanije “CrowdStrike”, izazvao je probleme u avionskom saobraćaju, željeznicama, medijima, zdravstvenim ustanovama, bankama. Iako je uzrok brzo prepoznat, a saniranje kvara počelo u relativno kratkom roku, procjenjuje se da je jedan update izazvao ogromne štete.

- Posljedice ćemo saznati tek u narednom periodu. Osim sigurno velike finansijske štete, sigurno je da možemo očekivati i neke promjene u procedurama nadogradnje i kontrole kvalitete novih ažuriranja – kaže za “Avaz” stručnjak za cyber sigurnost sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i direktor Centra za izvrsnost u cyber sigurnosti u BiH Predrag Puharić.

Osim šoka u kompletnoj IT industriji, ovaj incident, koji se smatra najvećim kvarom u IT sektoru u historiji, pokazao je koliko je svijet povezan, ali istovremeno izložen i ranjiv u ovakvim situacijama.

- Lično bih volio da nam ovo bude opomena i u smislu sigurnosti. Ovo nije bio sigurnosni incident, ali je dobar pokazatelj koliko je važno da ulažemo u otpornost informatičkih sistema. 

U tom smislu sigurnost mora biti jedan od priroteta, a edukacija i ulaganje u IT stručnjake iz oblasti infrastrukture i cyber sigurnosti nešto je bez čega nećemo moći – ističe Puharić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.