REVIZIJA UTVRDILA

Fadilova vlada častila "prodavanje magle": ZPR Agencija dobivala budžetski novac bez kriterija

Ugovor je zaključila sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, koja je bila bliska saradnica Fadila Novalića ZPR Agencije, vlasnice Zinaide Jamaković

Novalić: Nije štedio. Facebook

19.7.2024

Bivša vlada FBiH, koju je predvodio sadašnji osuđenik Fadil Novalić, kako je već pisao "Dnevni avaz", nije štedjela sredstva kako bi pokušala popraviti svoj ugled nakon brojnih afera, a pogotovo afere "Respiratori".

Ova afera bila je kobna za Fadila Novalića, pa je kasnije osuđen na četiri godine zatvora. Problem za vladu koju je predvodio američki crnolistaš Novalić, bilo je i zasićenje, s obzirom na to da je kompletan period od 2018. do kraja aprila 2023. godine provela u tehničkom mandatu.

Interne fakture

Sredstva su dijeljena pod izgovorom stavke „Ugovorene i druge posebne usluge – Transparentnost rada Vlade FBiH u implementaciji reformskih procesa“. U te svrhe je ZPR Agenciji Zinaide Jamakosmanović dodijeljeno čak 814.905 KM iz budžeta, što je isplaćeno u januaru 2022. godine.

Ugovor je zaključila sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, koja je bila bliska saradnica Fadila Novalića i ZPR Agencije, odnosno vlasnice Zinaide Jamakosmanović. O tome kako sredstva nisu trošena na adekvatan način pojašnjeno je i kroz revizorski izvještaj.

Ovo "prodavanje magle“ je pojašnjeno kroz „jačanje komunikacionih aktivnosti radi objektivnog, istinitog, blagovremenog i proaktivnog informisanja javnosti o provođenju reformskih procesa, te aktivnostima i mjerama koje se preduzimaju u svim oblastima djelovanja.“

Jamakosmanović: Dodijeljeno joj 814.905 KM iz budžeta. Screenshot

Ukupan iznos troškova u mjesečnim izvještajima dokumentovan je internim fakturama, ali bez priloženih svih faktura o nastalim troškovima, pojašnjeno je u izvještaju Ureda za reviziju u FBiH.

- Konsultantske usluge tima za konsultacije pravdane su internim fakturama, bez dokaza o obimu stvarno izvršene usluge, broju angažovanih konsultanata i jediničnoj cijeni usluge. Usluge grafičkog dizajna pravdane su internim fakturama s naznačenim brojem i cijenom grafičkog rješenja – navodi se u revizorskom izvještaju Ureda za reviziju u FBiH.

Dalje se u izvještaju navodi da su sredstva uplaćena bez jasno utvrđenih kriterija.

- Korisnik je dostavio fakture kojima je pravdao izdatke u iznosu doznačenih sredstava, s tim da su određene usluge, naprimjer konsultantske, pravdane internim fakturama bez dokaza o obimu stvarno izvršenog posla. Organizacija medijskih i drugih vrsta javnih događaja izvršena je uz agencijsku naknadu. Uz ove fakture nije naznačen obim izvršenog posla, a prema dostavljenoj specifikaciji, utvrdili smo da je za ove namjene utrošeno 35.486 KM – ističu iz Ureda.

Kršenje ugovora

Dalje se navodi da su aktivnosti odobravane na osnovu Kalendara komunikacionih aktivnosti, bez dostavljanja svih faktura eksternih dobavljača angažovanih na realizaciji usluga Generalnom sekretarijatu uz mjesečne izvještaje u svrhu pravdanja namjenskog utroška, a što je bila i obaveza prema zaključenom ugovoru.

- ZPR Agencija, izuzev finansijskog limita, nije imala postavljene kriterije za određeni trošak. S obzirom na navedeno, smatramo da nije osigurano efikasno upravljanje budžetskim sredstvima, u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH – pojašnjavaju iz Ureda.

Podjela po stavkama

Sredstva su podijeljena po sljedećim stavkama: konsultantske usluge tima za konsultacije 84.239 KM, grafički dizajn 122.850 KM, kreiranje i upravljanje društvenim mrežama, osmišljavanje materijala i community management 11.700 KM, zakup i optimizacija medijskog prostora 276.655 KM, organizacija medijskih i drugih vrsta javnih događaja 180.537 KM, provedba analiza, istraživanja i kreiranja izvještaja 125.190 KM, organizacija edukacije 5.850 KM, piše u izvještaju.

ZPR Agencija je izvršila povrat gotovo 7.000 KM sredstava, do čijeg izvršenja nije došlo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.