ZAKAZANA SJEDNICA

Dom naroda PSBiH danas o budžetu: Još uvijek nije poznato da li će na sjednici biti Novaković-Bursać ili Vuković

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je na sjednici Predstavničkog doma da je ovo potrošački budžet

Dom naroda PSBiH. Fena

S. S.

19.7.2024

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjeda danas, a delegati bi trebalo da podrže Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH za ovu godinu. Iako svi poručuju da je riječ o formalnosti, zbog postignute političke saglasnosti oko usvajanja državnog budžeta, mnogi ipak strahuju, jer je nejasno ko će sutra sjesti u delegatske klupe u Klubu Srba, nakon što je Centralna izborna komisija BiH prije tri dana donijela odluku da delegatski mandat dodijeli kandidatu PDP-a Nenadu Vukoviću, umjesto dosadašnje delegatkinje iz SNSD-a Snježane Novaković Bursać.

Bivši član Centralne izborne komisije (CIK) Vehid Šehić kaže za BHRT da u odluci CIK-a o oduzimanju mandata i dodjeli drugom nosiocu nema ništa sporno, odnosno da je ovakva situacija, iako se nije do sada desila, predviđena Izbornim zakonom.

- Dom naroda će uskoro raditi u punom kapacitetu. Mogao bi on raditi i bez jednog, ali uvijek je želja da učestvuju svi tako da nije to nikakav problem. Novoimenovani delegat će sačekati objavu u Službenom glasniku i tada on zvanično stupa na funkciju - kaže bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić.

Neće se ništa promijeniti

Politički analitičar Željko Raljić sumnja da će se bilo šta promijeniti, bez obzira ko bude peti delegat u Klubu Srba.

- Ono što znamo sigurno je da sve ono što je prošlo na Predstavničkom domu će proći i na Domu naroda, jer su oko svega se usaglasili prije nego što je došlo na dnevni red. I naravno da će se dogovoriti o svemu onom što odgovara njihovim političkim opcijama i liderima tih političkih opcija privatno - kaže Raljić.

Nenad Vuković ili Snježana Novaković Bursać. Ko god od njih dvoje sutra bude dizao ruku ili pritiskao taster, budžet ne bi trebao biti sporan, jer će ga podržati ista ona većina koja ga je izglasala u državnom Parlamentu. Bar se tako najavljuje.

- Ta većina postoji i u Domu naroda. Znači, ako je bude u Predstavničkom bit će je i u Domu naroda nevezano za moj status - ističe Novaković Bursać.

Možda budžet nije sporan, ali dalje funkcionisanje Doma naroda i usvajanje zakona u narednom periodu bi itekako moglo biti, jer se u SNSD-u neće tako lako pomiriti sa odlukom CIK-a. Najavljuje se tužba Ustavnom sudu BiH.

- Sa političkog nivoa gledanja nećemo se pomiriti sa tom odlukom. Vidjećemo kako će se stvari razvijati da ja ne prejudiciram, ali mnogi će da osjete i znaju o čemu se radi - kaže Dodik.

Odluka da se mandat u Domu naroda dodijeli Vukoviću postaje zvanična danom objave u Službenom glasniku BiH, no još uvijek poznato da li će se odluka CIK naći na današnjem dnevnom redu. Ako se ne nađe, to znači da će i pored odluke CIK-a sutrašnjoj sjednici prisustvovati Snježana Novaković Bursać.

Budžet će se na današnjoj sjednici razmatrati po hitnom postupku, a nakon što ga je Predstavnički dom usvojio na sjednici 16. jula.

Povećanja za Predsjedništvo BiH

Proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH prethodilo je najprije utvrđivanje nacrta zakona o budžetu u Vijeću ministara BiH na sjednici 4. jula, a potom je Predsjedništvo BiH dan kasnije, na sjednici 5. jula, utvrdilo i Prijedlog zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2024. i kao ovlašteni predlagač ga uputilo Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа razmatranje i usvajanje.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH za 2024. godinu, uz korekcije na sjednici koje se, među ostalim, odnose na povećanje budžeta Ministarstva odbrane BiH za 1.750.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, te povećanje budžeta Predsjedništva BiH za 500.000 KM.

Istovremeno su smanjeni budžeti Ministarstva sigurnosti BiH za 950.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, Ureda za veterinarstvo za 500.000 KM i Zavoda za izvršenje sankcija, pritvora i drugih mjera za 800.000 KM, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2024. godinu iznose 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2023. godinu.

Ukupni rashodi institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM i veći su za tri posto u odnosu na prethodnu godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 1.430.733.053 KM. Tako ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga BiH u budžetu za 2024. godinu iznose 2.786.133.053 KM, što je povećanje za 224.766.691 KM ili devet posto u odnosu na 2023. godinu.

Potrošački budžet

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na sjednici Predsjedništva BiH predložio uvećanja budžeta za Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Spomen obilježje za žrtve genocida iz 1995. godine u iznosu od 100.000,00 KM. Ovaj prijedlog je podržan i sastavni je dio Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je na sjednici Predstavničkog doma da je ovo potrošački budžet, gdje najveći dio rashoda odlazi upravo na primanja zaposlenih i materijalne troškove.

- Mi na plaće, različite vrste naknada, potrošimo gotovo milijardu konvertibilnih maraka, dok na materijalne troškove potrošimo preko 200 miliona konvertibilnih maraka - kazao je Amidžić.

Istaknuo je da budžet nema značajniju razvojnu komponentu i "to nije stvar političkog stava, to je jednostavno stvar činjenica".

Amidžić je naveo i kako je jedan od uslova kada je u pitanju Evropska komisija za implementaciju Plana rasta, usvajanje budžeta institucija BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.