SJEDNICA VLADE

Dodijeljeni prostori za potrebe osnivanja odjela Veteranske bolnice

Ova bolnica ne može na osnovu ove Odluke izvršiti upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sarajevu

Sjednica Vlade FBiH. Vlada FBiH

S. S.

18.7.2024

Vlada Federacije BiH danas je donijela Odluku o davanju na korištenje objekta bivšeg Armijsko medicinskog centra u Sarajevu JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za potrebe osnivanja odjela Veteranske bolnice. Kako je utvrđeno, ova bolnica ne može na osnovu ove Odluke izvršiti upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sarajevu, niti promjenu posjednika u katastarskom operatu. Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH zadužena je da sačini ugovor sa JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, kojim će se urediti pitanje naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, grijanja, vode, telefona, odvoza otpada i drugih obaveza nastalih korištenjem nekretnina), te zapisnički izvrši primopredaju korisniku nekretnine.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluka je donesena na osnovu molbe JU Opća bolnica „Prim. Dr. Abdulah Nakaš” da se za potrebe osnivanja Odjela Veteranske bolnice objekt bivšeg Armijsko medicinskog centra dodijeli ovoj općoj bolnici.

Također, danas je donesena Odluka o davanju na privremeno korištenje poslovnog prostora u Sarajevu sportskim savezima. Prostor se daje na korištenje bez naknade i na period od pet godina Karate savezu BiH, Skijaškom savezu BiH, Sportskom savezu BiH, Džudo savezu BiH, Stonoteniskom savezu BiH, Bokserskom savezu BiH i Odbojkaškom savezu BiH. Zadužuje se Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH da sa ovim savezima zaključe ugovore kojima će se urediti pitanja naknada za komunalne usluge i održavanje infrastrukture.

Kako je obrazloženo, ranijom Odlukom Vlade Federacije BiH ovaj poslovni prostor u Sarajevu, je dat na privremeno korištenje bez naknade sportskim savezima. S obzirom da ističe period na koliko je ovaj prostor dat na korištenje, te da su se sportski savezi obratili sa molbom kojom su pokazali zainteresovanost za daljim korištenjem prostora koji im je potreban za smještaj i dalji rad, donošenje današnje odluke ocijenjeno je opravdanim.

Danas su donesene i odluke o davanju na korištenje dijela zemljišta i pripadajućih objekata u bivšoj kasarni Nedžarići Općini Ilidža, te o davanju u zakup poslovnih prostora JU Biblioteka Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.