SUD BIH

Danas se nastavlja suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Ranije je najavljeno da bi na predstojećem ročištu odbrane trebale da počnu sa iznošenjem dokaza

Milorad Dodik. Avaz

S. S.

17.7.2024

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića, rekao je advokat predsjednika RS Goran Bubić.

Početak ročišta zakazan je za 13.00 sati. Ranije je najavljeno da bi na predstojećem ročištu odbrane trebale da počnu sa iznošenjem dokaza, a Tužilaštvo BiH je završilo sa izvođenjem svojih dokaza 22. maja.

Dostavit će dokumente

Prihvaćeni su prijedlozi odbrane predsjednika RS za saslušanje predsjednika Vijeća naroda RS Srebrenke Golić i generalnog sekretara predsjednika Republike Srpske Jelene Pajić Baštinac, te određeni materijalni dokazi.

Prihvaćen je i prijedlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnog sekretara Vlade RS Dalibora Panića i generalnog sekretara Narodne skupštine RS Borana Bosančića.

Odbrane predsjednika RS i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" ranije su najavile da će, između ostalog, dostaviti kao dokumente dopise Vlade RS Vijeću sigurnosti UN, dokumente sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske, zapisnik sa saslušanja Dragana Kremenovića, akte sa sjednice Vijeća sigurnosti UN iz 1997. godine, te akt Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Okružnog suda u Banjoj Luci.

Na prethodno održanom ročištu sudija Sena Uzunović odbila je prijedlog odbrane za saslušanje visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića i Majkla Gestingera.

Otkazano ročište

Prema Dodikovim riječima, odluku o tome da se Šmit ne pozove kao svjedok nije donijela postupajuća sutkinja, nego ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke koje, kako je rekao, štite Šmita u pokušaju da nametnu sistem koji hoće.

Dodik je naglasio da je "Šmit trebalo da dođe u Sud BiH kako bi se vidjelo šta je kod njega povrijeđeno, ali da su ga Sud i Tužilaštvo zaštitili, dok optužuju domaće ljude".

Ročište koje je bilo zakazano za 19. jun nije održano zbog bolesti svjedoka odbrane koji je trebao da bude tada saslušan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.