OŠTRA PORUKA

PIC o izbornom zakonu RS: Međunarodna zajednica ima neophodne instrumente da odgovori na ove aktivnosti

Ovi zakoni, kao takvi, krše Izborni zakon Bosne i Hercegovine i predstavljaju rizik za provođenje predstojećih izbora

S jedne od ranijih sjednica. Anadolija

E. Ć.

16.7.2024

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora (UO) Vijeća za implementaciju mira (PIC) oglasili su se povodom nedavnog objavljivanja izbornog zakona RS i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u Službenom glasniku Republike Srpske, poručili su da se ovim činom "nastoje uzurpirati nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) i stvoriti paralelni zakonski okviri".

Osigurati zaštitu države

- Ovi zakoni, kao takvi, krše Izborni zakon Bosne i Hercegovine i predstavljaju rizik za provođenje predstojećih izbora. Međunarodna zajednica neće dozvoliti nikakvo podrivanje nadležnosti države kroz uspostavljanje paralelnog izbornog sistema u RS. 

Pozivamo relevantne političke subjekte da osiguraju zaštitu države podnošenjem zahtjeva za ocjenu usklađenosti ovih zakona sa ustavnim i pravnim poretkom BiH - navode iz UO PIC-a.

Ambasadori UO PIC-a naglašavaju “opasne i destabilizirajuće posljedice napada na Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine”.

- Takvi napadi uključuju i zakonodavne i političke aktivnosti kojima se pokušavaju narušiti nadležnosti države. Upravni odbor podsjeća aktere da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente da odgovori na ove aktivnosti i potpuno je ujedinjena u potrebi zaštite suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera ove zemlje. 

Opći okvirni sporazum za mir

Ambasadori UO PIC-a ponavljaju da entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države. Oni postoje isključivo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine i nemaju sopstveni suverenitet. Suverenitet počiva na Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, čiji je teritorijalni integritet zagarantovan Općim okvirnim sporazumom za mir. 

Opći okvirni sporazum za mir utvrđuje kontinuirano postojanje oba entiteta. Ambasadori UO PIC-a takođe odlučno odbacuju lažni narativ da je postojanje entiteta Republika Srpska ugroženo ili osporavano od strane bilo kojeg lokalnog ili međunarodnog subjekta - poručeno je iz UO PIC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.