SARADNJA

Muzej ratnog djetinjstva otvorio svoju prvu izložbu u Goraždu

Riječ je o putujućoj izložbi na kojoj su predstavljene lične priče

S otvaranja izložbe. MRD

FENA

16.7.2024

U Centru za kulturu Goražde sinoć je otvorena prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva (MRD) u tom gradu s nazivom “Djetinjstvo pod opsadom”. 

Riječ je o putujućoj izložbi na kojoj su predstavljene lične priče, uspomene i video svjedočenja o svakodnevnom životu djece, koja su odrastala ili odrastaju u gradovima pod opsadom: Goraždu, Sarajevu, Srebrenici, Mariupolju i Gazi.

Lični predmeti

Kustos Zavičajnog muzeja Goražde Adi Džemidžić izrazio je zadovoljstvo saradnjom dvaju muzeja, te naglasio da se Zavičajni muzej Goražde iskreno nada da će i u budućnosti biti partner MRD-a na sličnim projektima. Također, pozvao je prisutne da ukoliko su bili djeca u ratu učestvuju u kolekciji širenja MRD-a, tako što će podijeliti svoje priče i donirati lične predmete.

Direktorica MRD-a u BiH Amina Krvavac izrazila je zadovoljstvo prvom izložbom Muzeja ratnog djetinjstva u Goraždu, te zahvalnost spoljnim saradnicima MRD-a iz Goražda, koji su radili na dokumentovanju i prikupljanju ličnih priča i predmeta koji svjedoče o svemu onome što su Goraždani i Goraždanke prošli tokom opsade. 

Posebno je istakla da ova izložba, osim što donosi priče djece iz Sarajeva, Goražda i Srebrenice, predstavlja i iskustva djece iz Palestine i Ukrajine, koja danas prolaze ono što smo mi prošli 1990-ih godina.

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Adisa Alikadić-Herić istaknula je značaj jedne ovakve izložbe za Goražde.

Ljudska volja

Jedna od učesnica izložbe, nastavnica Senada Aleta je rekla da izložba govori o tome da rat nije samo oduzimanje teritorije, nego oduzimanje života i duše.

- Ona je i pokazatelj ljudske volje za preživljavanjem i prkosa kojeg u potpunosti mogu razumjeti samo oni koji su proživjeli takve traume - dodala je Aleta.

Izložba “Djetinjstvo pod opsadom” je realizirana u partnerstvu sa Centrom za kulturu i Zavičajnim muzejom iz Goražda, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo, a svi posjetioci je mogu pogledati do 15. augusta 2024., u Centru za kulturu Goražde, svakog dana od 10 do 21 sat, saopćeno je iz MRD-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.