ELVEDIN SEDIĆ

Reakcija gradonačelnika Bihaća na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH: Nešić ne želi migrante u RS, ali želi novac

Privremeni prihvatni centar Lipa infrastrukturno ne zadovoljava ni prvobitno planirani kapacitet, kazao je Sedić

Sedić: Neprihvatljivo rješenje. https://vikici.net/

Z. K.

15.7.2024

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić reagirao je na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH koji je usvojen na sjednici Vijeća ministara prošlog mjeseca. U njemu se od Službe za poslove sa strancima traži analiza trenutnog stanja i prijedlog za proširenje kapaciteta u kampovima na području Unsko-sanskog kantona, ako bi došlo do povećanog priliva migranata.

Dva privremena prihvatna kampa

Sedić u svojoj reakciji, upućenoj Ministarstvu sigurnosti, Službi za poslove sa strancima i Delegaciji Evropske unije u BiH, ističe neprihvatljivost ovakvog rješenja ako se zna da je upravo Bihać jedina lokalna zajednica u USK u kojoj egzistiraju dva privremena prihvatna kampa Lipa i Borići.

- Privremeni prihvatni centar Lipa infrastrukturno ne zadovoljava ni prvobitno planirani kapacitet od 1.500 osoba, posebno kada je riječ o vodosnabdijevanju i odvodnji otpadnih voda - navodi bihaćki gradonačelnik.

Naime, snabdijevanje vodom se vrši iz okolnih bunara čiji su kapaciteti limitirani i nedovoljni za postojeći broj ljudi, a spajanje na najbližu gradsku mrežu udaljenu jedan kilometar zahtijevalo bi troškove u iznosu 1,4 miliona KM, kako je to procijenila Međunarodna organizacija za migracije.

Također, odvodnja otpadnih voda vrši se putem septičke jame u krugu kampa, a problem predstavljaju njen kapacitet i pražnjenje. Efikasno rješenje ovog problema je izgradnja prečistača otpadnih voda koja bi, prema procjeni IOM-a, koštala blizu milion KM.

Osim toga, pristupni makadamski put u dužini od 2,5 kilometra još nije asfaltiran, iako su za to, prema saznanjima Gradske uprave Bihaća, osigurana donatorska sredstva.

Donatorska sredstva

- Procedura za izvođenje radova nije okončana jer donatorska sredstva namijenjena za asfaltiranje puta nisu operativna. Ne znamo zašto, ali nezvanične informacije govore da blokada kreće od ministra Nenada Nešića koji ne želi migrante na teritoriji entiteta RS, ali želi novac namijenjen za stvaranje boljih uvjeta za život migranata tamo gdje oni borave - ističe Sedić.

Gradonačelnik dodaje da je za Bihać neprihvatljivo da se pitanje eventualnog povećanog priliva migranata ne rješava ravnomjernim raspoređevanjem tereta i stvaranjem uvjeta za prihvat migranata u drugim dijelovima BiH, na čemu vlasti Bihaća i USK insistiraju od početka migranstke krize.

- Bilo kakvo povećanje kapaciteta Privremenom prihvatnom centru 'Lipa' trenutno predstavlja ne samo nekorektnu političku odluku prema stanovnicima Bihaća i USK, nego i potencijalni sigurnosni, ekološki i higijensko-epidemiološki problem - zaključuje Sedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.