RAZGOVOR

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija za "Avaz": Cijelo pravosuđe ide na provjere!

Čeka se formiranje odjela koji će se baviti provjerom izvještaja o imovini sudija, tužilaca i članova VSTV-a

Lagumdžija: Potreban novac. Avaz

Alen Bajramovic

14.7.2024

Vijeće ministara BiH usvojilo je izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, a kojima se do 28. februara 2025. godine odgađa formiranje odjela koji će se baviti provjerom izvještaja o imovini sudija, tužilaca i članova VSTV-a.

Sve naknadno

To je donekle riješilo probleme u pravosudnom sistemu, jer će novoimenovani kadrovi moći početi s radom, a provjere će proći naknadno.

- Ovo je, uvjetno rečeno, „krpljenje“ sistema, ali će sudovima i tužilaštvima, koji vape za novoimenovanim sudijama i tužiocima, dobro doći, jer će oni moći preuzeti dužnost. Nakon što ovaj odjel počne s radom, njihova provjera će imati prioritet. Ako se desi da ne dobiju pozitivnu ocjenu, ići će u disciplinski postupak. To nosi određene rizike, ali imajući u vidu koliko su potrebni ti kadrovi, smatram to pozitivnom odlukom. Provjerama podliježu i članovi VSTV-a, čak i oni koji su ranije imali mandat, pa se na ovaj način nama skida teret da možemo ostati bez kvoruma u dogledno vrijeme - kaže predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Odjel za izvještavanja o imovini nosilaca pravosudnih funkcija je formiran, ali s radom ne može početi prije nego što budu osigurana sredstva za prijem 14 njegovih uposlenika.

VSTV je još u novembru prošle godine okončao svoj dio posla, ali je, uprkos brojnim urgencijama, Vijeće ministara BiH nacrt budžeta usvojilo tek polovinom ove godine, a on treba proći oba doma PSBiH.

- Procedura osnivanja ovog odjela, faktički, nije ni počela. Po usvajanju budžeta stječemo uvjete da prema Agenciji za državnu službu pošaljemo zahtjev za raspisivanje konkursa za tih 14 pozicija. Eksterni konkurs traje 30 dana, a daljnja procedura, u najboljem slučaju, neće biti završena za dva i po mjeseca. Izabrani kandidati moraju proći i provjere OSA-e BiH, koja traje od dva do tri i po mjeseca - kaže Lagumdžija.

Pozitivna ocjena

Imenovanje članova ovog odjela bit će provedeno pod supervizijom eksperata iz EU. Nakon što on počne s radom, članovi VSTV-a, koji eventualno ne dobiju pozitivnu ocjenu, kroz kraću proceduru trebali bi biti razriješeni dužnosti, a za nosioce pravosudnih funkcija izmjene i dopune zakona predviđaju disciplinski postupak.

- Nakon prioritetnih provjera koje se odnose na novoimenovane kadrove, u skladu s kapacitetima spomenutog odjela, trijažu će proći cijelo pravosuđe. Obaveza je svih sudija i tužilaca da jednom godišnje dostavljaju finansijske izvještaje pa će oni biti predmet opservacije - pojašnjava Lagumdžija.

Razgovor s direktorom OSA-e

- Sa saradnicima sam već obavio sastanak, s direktorom OSA-e, zamolio sam ih da u mjeri u kojoj to mogu daju prioritet u provjerama naših kandidata, bez utjecaja na kvalitet provjera. Odjel, u najboljem slučaju, neće biti operativan ni do početka februara naredne godine - ističe Lagumdžija.

EGIDA

AKO bi došlo do razrješenja, onda u pitanje može doći validnost odluka koje su u međuvremenu donosili

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.