PORUKA IZ VAŠINGTONA

State Department povodom godišnjice genocida u Srebrenici: Stojimo uz žrtve, preživjele i porodice

Na ovaj dan, prikladno je da odlučimo osuditi poricanje genocida

State Department se oglasio povodom 11. jula. AP / Avaz

E. Ć.

11.7.2024

Američki State Department se oglasio saopćenjem u kojem navodi da se narod SAD pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i žalosti za žrtve genocida u Srebrenici.

- Danas se navršava 29 godina od genocida u Srebrenici. Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i žalosti za više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u julu 1995. godine. Stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje nastavljaju tražiti pravdu za svoje najmilije - navode iz State Departmenta.

U saopćenju se ističe da se danas također obilježava i prvi Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji su Ujedinjene nacije nedavno odredile da se obilježava svake godine 11. jula u znak sjećanja na one čiji su životi prekinuti.

- Na ovaj dan, prikladno je da odlučimo osuditi poricanje genocida i ponovo se posvetiti radu širom međunarodne zajednice na sprečavanju budućih masovnih zločina.

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) i zamjenik ambasadora za globalno krivično pravosuđe Dejvid Mandel-Entoni (David Mandel-Anthony) boravili su danas u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama, iskazali solidarnost sa ožalošćenima i podstakli pomirenje. Sjedinjene Američke Države će ostati nepokolebljiv partner građanima Bosne i Hercegovine dok traže svjetliju i pravedniju budućnost - poručeno je iz State Departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.