SARAJEVO

Promovirana knjiga Kadira Habibovića "Život protiv smrti - Srebrenica"

Kadir Habibović 1995. godine posljednjem trenutku je uspio izbjeći egzekuciju tako što iskače iz kamiona

Promocija knjige - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
S. S.

10.7.2024

Promocija knjige "Život protiv smrti - Srebrenica"/"Life Against Death - Srebrenica" autora Kadira Habibovića na engleskom jeziku upriličena je večeras u atriju Bosanskog kulturnog centra KS s počekom u 20 sati. Program je organiziran u okviru festivala Baščaršijske noći, a učestvovali su Kadir Habibović,, Rezak Hukanović i Miodrag Miki Trifunov. Moderator je bio Šahin Šišić.

Uz promociju knjige predstavljeni su prvi radovi za projekat "Vezane ruke: Knjiga - Expo - Film": Stijepo Gavrić - skulptura "Vezane ruke S.G." - Dženan Hadžihasanović - slika "Vezane ruke Dž.H."

Projekat "Vezane ruke: Knjiga - Expo - Film" razvija Udruženje Srebrena planina u saradnji s JU Bosanski Kulturni Centar KS i Collegium Artisticum Sarajevo & Team:Media.

Kadir Habibović je 13. jula 1995. godine razdvojen od porodice i odveden sa grupom Srebreničana na strijeljanje. U posljednjem trenutku je uspio izbjeći egzekuciju, iskače iz kamiona i baca se u mark, kotrljajući se niz strminu, rafali ga ne stižu. U planinskim vrletima istočne Bosne, Kadir proživljava najteže dane svog života. Ranjen je u desnu nogu, bespomoćan, izmoren glađu, okružen s nekoliko krugova smrti, pod velikim pritiskom straha, ipak ne gubi nadu u svoje izbavljenje.

Knjiga 'Život protiv smrti - Srebrenica' ispisana Kadirovim rukom, u detalje ukazuje na golgotu ljudi Srebrenice. U jednom trenutku potpunog kolapsa Kadirovog tijela i duše, javlja se čudesni glas s planine i obraća se direktno Kadiru. Da li je taj glas sa planine bio sudbonosan i pomogao Kadiru Habiboviću da preživi horor Srebrenice? Je l' to bio Božji glas ili san ili halucinacija? Kadir je napisao knjigu za pomen svima onima koji nisu mogli izbjeći smrt", navedeno je u opisu knjige.

Kadir Habibović je rođen u Srebrenici 25. maja 1964. godine. Po zanimanju mašinski tehničar. Radio je na poslovima u rudniku boksita Srebrenica. U maju 1992. godine je ranjen i sve ratne godine provodi u Srebrenici, koja je postala zaštićenom zonom UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.