PRVI UPISNI ROK

Filozofski fakultet u Zenici traži uvećanje kvota za odsjeke razredne nastave i engleskog jezika

Prijemnog ispita nije bilo za upis na Odsjek zdravstvene njege tog fakulteta, a u prvom se roku prijavilo 38 kandidata pa nisu popunili mjesta

Dok su neki odsjeci prepunjeni, drugi traže studente. FENA

FENA

10.7.2024

Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici, koji je već u prvom javnom pozivu prikupio više aplikacija od ponuđene upisne kvotu za narednu akademsku godinu, uputio je zahtjev Senatu UNZE-a za upućivanje prema osnivaču Vladi Zeničko-dobojskog kantona prijedlog za odobrenje dodatnih kvota za studijske programe Razredna nastava te Engleski jezik i književnost - potvrdila je u izjavi za Fenu dekanesa tog fakulteta Alica Arnaut.

Duple prijave

Filozofski fakultet je ove godine ponudio za upis 137 mjesta, za koje su dobili 164 prijave, dok je na prvi javni poziv za upis na prvi ciklus studija u akademsku 2024/2025. godinu na osam fakulteta zeničkog univerziteta, pristiglo ukupno 842 prijava.

UNZE je ove godine raspisao konkurs za popunu 862 mjesta (537 redovi i o trošku osnivača ZDK-a; 228 redovni samofinansirajući te 97 vanrednih studenata-op.a.). Dosta je „duplih“ prijava pa se očekuje da će upis biti na prošlogodišnjeg nivou ili tek nešto više od brojke 675, koliko je u dva upisna roka upisano prošle godine.

- Prijemni ispit imali smo samo na Odsjeku tjelesnog odgoja, na koji se prijavilo 14 kandidata i svi su položili prijemni, dok smo ostale odsjeke popunili na osnovu rang liste i kriterija uspjeha iz srednjoškolskog obrazovanja. Međutim, zbog većeg interesovanja, za Odsjek razredne nastave, na kojem smo bili planirali upis 15 studenata, sada tražimo i dodatnih 25 mjesta, dok smo dodatnih 11 mjesta tražili za Odsjek engleski jezik i književnost, na kojem smo planirali upis 20. Sa svim kandidatima, koji nakon prvog upisnog roka nisu primljeni na ova dva odsjeka, obavili smo razgovor u kojem su nam potvrdili siguran upis, ako se odobre dodatne kvote - ističe dekanesa Arnaut, koja je napomenula da je već danas počeo i upis primljenih studenata na tom fakultetu.

Popunili kvotu

Sutra počinje upis i na Medicinskom fakultetu, na kojem je prijemni ispit za integrirani studij Opće medicine položio 51 kandidat, dok su konkursom tražili 50 studenata, dok 56 kandidata nije položilo prijemni.

Prijemnog ispita nije bilo za upis na Odsjek zdravstvene njege tog fakulteta, a u prvom se roku prijavilo 38 kandidata pa je ostalo nepopunjeno 12 mjesta.

Prvih 15 kandidata sa rang liste sa prijemnog ispita Odsjeka opće medicine te 20 sa rang liste Odsjeka zdravstvene njege, studiraju o trošku osnivača ZDK-a, dok će ostali biti upisani na redovni-samofinansirajući studij.

- Prema podacima sa prijemnog, popunili smo upisnu kvotu na Odsjeku opće medicine, ali ćemo, ako se svi koji su primljeni ne upišu na naš fakultet, tražiti raspisivanje konkursa i u drugom upisnom roku i za ovaj odsjek. Drugi rok na našem univerzitetu počinje 26. augusta. S obzirom da je samo jedan kandidat preko upisne kvote koji je položio prijemni, tražit ćemo saglasnost da upišemo i njega. Vjerujem da ćemo dobiti saglasnost. Drugi rok ćemo imati na Odsjeku zdravstvene njege, kada ćemo ponuditi 12 praznih mjesta ili nešto više, ako se svi primljeni nakon prvog roka ne upišu - kazao je dekan Harun Hodžić, koji je najavio da se svi koji su primljeni trebaju i upisati do kraja naredne sedmice.

Nedostatak kapaciteta

Politehnički fakultet, kako je kazao dekan Samir Lemeš, imao je prijemni ispit na sva tri svoja odsjeka, ali da je najkritičnija situacija na Odsjeku za proizvodni biznis, na kojem je samo dvoje kandidata položilo prijemni, a tražili su 15 studenata. Četvero kandidata nije položilo prijemni ispit.

- U prvom roku prijemni ispit na Odsjeku građevinarstva, na kojem smo za upis ponudili 30 mjesta, položilo je 18 kandidata, dok ih 17 nije položilo prijemni. Prijemni ispit na Odsjeku za softversko inžinjerstvo položila su 32 kandidata, a prvih 25 sa rang-liste primljeni na redovni studij o trošku osnivača, dok će se preostalih sedam moći upisati na redovni-samofinansirajući studij. Prijemni ispit za samofinansirajući studij položilo je 15 kandidata, dok ih 20 nije položilo u prvom roku pa će oni imati priliku da polažu prijenmni i u drugom upisnom roku. Ove godine prvi put imamo studente i na ovom odsjeku za koje školovanje plaća osnivač, odnosno Vlada ZDK-a, jer su do sada svi studenti na ovom odsjeku bili samofinansirajući. Prošle smo godine tražili 80, a upisali oko 90 brucoša na ovaj odsjek, dok smo ove godine, zbog nedostaka prostornih kapaciteta, ponudili 50 mjesta na Odsjeku softverskog inžinjerstva - napominje Lemeš.

Promjena kriterija

Tehnički fakulteti već tradicionalno, kao i u drugim sredinama, nisu u fokusu studenata pa će tako Fakultet inžinjerstva i prirodnih nauka, koji je na svojih pet odsjeka dobio 46 prijava, u drugom upisnom roku tražiti studente skoro za sve odsjeke.

Samo je izvjesno da će nakon prvog roka Odsjek zaštite na radu, na kojem su za 20 redovinih te pet vanrednih studenata, dobili 34 prijave, popuniti kvotu, a nešto povoljnija situacija je i na Odsjeku hemijskog inžinjerstva, na koji je pristiglo 9 prijava, za 15 ponuđenih mjesta.

- Naš je fakultet uputio inicijativu, a Senat UNZE-a je prihvatio, da se uputi zahtjev osnivaču Vladi ZDK da se promijene kriteriji za održanje studijskog programa, odnosno da kriterij bude upis minimalno pet studenata na pojedine odsjeke. Vlada ZDK je, naime, ove godine donijela odluku da na odsjeku na kojem je konkursom ponuđeno do 10 mjesta, mora biti i upisano minimalno toliko studenata, odnosno u potpunosti ispunjena upisna kvota. Odsjeci koji su ponudili između 11 i 30 mjesta moraju upisati 50 posto, a preko 31 mjesta 30 posto studenata - napominje Bikić, koji ističe kako je to važno za održanje studijskih programa na tehničkim fakultetima.

Oformljena grupa

Senat UNZE-a, zbog svega toga, oformio je i Radnu grupu koja će tražiti sastanak te ovu inicijativu prezentirati Ministarstvu obrazoavnja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK-a, a na čijem je čelu rektor Jusuf Duraković.

-Nama je cilj da mladi ljudi ostaju u državi i studiraju na našem univerzitetu i u svom gradu. Zato će, vjerovatno, pozitivna odluka Senata, koji će zasjedati u petak, biti i povodom iniciajtive da Filozofski fakultet dobije dodatne kvote za svoja dva odsjeka - ističe Duraković.

Prijave za nepopunjena mjesta na osam fakulteta UNZE-a nakon provedenog upisa u prvom roku, a koji će biti okončan krajem naredne sedmice, u drugom će upisnom roku biti primane od 26. augusta do 20. septembra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.