NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Vijeće ministara BiH usvojilo izmjene Zakona o VSTV-u: Spriječene blokade u radu pravosuđa

Ove će izmjene Ministarstvo pravde BiH uputiti u Parlamentarnu skupštinu BiH

Sa današnje sjednice. VM BiH

S. S.

9.7.2024

Vijeće ministara BiH većinom glasova utvrdilo je u novom tekstu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudbenom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koji će Ministarstvo pravde uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

Izmjenom zakona pomjera se rok za uspostavu i operativnost Odjela za provođenja postupka ро izvještajima do 28. 2. 2025. godine, umjesto ranije definiranog 23. 3. 2024. godine.

Na ovaj način želi se omogućiti neometan rad pravosuđa u BiH te u potpunosti uspostaviti funkcionalan sistem provjere izvještaja o imovini koji će osnažiti integritet nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Istovremeno se propisuje da sve osobe imenovane u pravosuđu od 23. marta 2024. do 28. februaru 2025. godine mogu stupiti na funkciju, a dodatna provjera njihovih izvještaja o imovini i interesima bit će izvršena nakon uspostave Odjela za provođenje postupka po izvještajima. Dodaje se da će, ako ishod dodatne provjere bude negativan, biti pokrenut stegovni postupak u skladu s ranije definiranim pravilima.

Na ovaj način se žele spriječiti blokade u radu pravosuđa. Po usvajanju ovih izmjena novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija mogu preuzeti svoje funkcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.