NOVI PROJEKTI

Vlada ZDK izdvojila 470.000 KM za 124 ugovora podrške medijima i projekte nevladinih organizacija

ZDK je jedan od rijetkih kantona koji nema kantonalnu televiziju

S potpisivanja ugovora. Fena

FENA

9.7.2024

U sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona upriličeno je potpisivanje ugovora sa aplikantima kojima su putem javnog poziva odobrena sredstva za finansiranje njihovih projekata, a za koje je sa pozicije Ureda premijera Nezira Pivića izdvojeno 470.000 KM.

Prvi javni poziv

Premijer Pivić najavio je da će, s obzirom da je Skupština ZDK nedavno usvojila i rebalansirani budžet tog kantona, drugim javnim pozivom koji će biti raspisan uskoro, izdvojiti dodatnih 170.000 KM. Novac će moći dobiti isključivo udruženja, mediji ili organizacije koje iz nekog razloga nisu dobile podršku ili eventualno nisu ni aplicirale za prvi javni poziv.

Danas su potpisana 124 ugovora, u okviru četiri LOT-a.

- Ove godine, u prvom javnom pozivu, izdvojeno je 470.000 KM kao podrška medijima, sportskim kolektivima, udruženjima iz oblasti kulture kao i obilježavanja značajnih datuma, a koji su važni za ZDK. Najniži iznos ove godine koji je predviđen pozivom je 500, a najviši 15.000 KM. Ono što je važno istaći, nijedno udruženje koje je ispunilo formalne uvjete nije odbijeno i dodijeljen im je određeni iznos - u odnosu na opis projekta i traženi iznos koji je naveden u aplikaciji - kazao je Pivić.

On je istakao i kako je svjestan da odobreni iznos nije dostatan za zadovoljenje svih finansijskih potreba za realizaciju projekata za koje su aplikanti aplicirali, ali da ovim podrškama žele podržati rad medija na informiranju građana tog kantona o radu Vlade i Skupštine ZDK, kao i drugih aktivnosti koje su značajne za građene ZDK.

ZDK je jedan od rijetkih kantona koji nema kantonalnu televiziju pa se informacije o radu i aktivnostima Vlade i Skupštine ZDK plasiraju posredstvom lokalnih televizija te portala ili drugih medija.

Izložba slika

Predsjednica Galerije “Preporod” Zenica Amna Sofić napomenula je kako su ove godine aplicirali s projektom “Čuvari”, a radi se o izložbi slika akvarela akademske umjetnice Helene Novickaje Arsenijević.

-Svake godine apliciramo s projektima koji su vezani za obilježavanje Dana ZDK-a i, naravno, Povelje Kulina bana. Izložba će 29. augusta, na Dan ZDK-a, biti postavljena u galerijskom prostoru Sinagoge u Zenici, a izložba je interesantna što je umjetnica obišla sve tvrđave, kule u Bosni i Hercegovini i uradila umjetnička djela - kazala je Sofić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.