SVI LJUTI

U sindikatima tinja nezadovoljstvo: Državna policija radi za siću

Primanja uposlenih u institucijama BiH neće se mijenjati bar do 2025. godine

Razlika u plaćama od 30 do 50 posto u odnosu na druge nivoe. Facebook

Alen Bajramovic

9.7.2024

Plaće uposlenih u institucijama BiH neće se mijenjati bar do 2025. godine. Posljedica je to odluke Vijeća ministara BiH, koje je na posljednjoj sjednici zanemarilo zahtjeve sindikata i odlučilo da osnovica za obračun plaća do kraja godine ostane 600 KM.

Niko ništa

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, kaže da je to apsurd.

- Prije su bar tražili mišljenje reprezentativnih sindikata, vjerovatno su ga bacali u kantu, ali sad se prvi put nisu udostojili ni da ga zatraže – kaže Kravac.

Krvavac: Idemo u proteste. Avaz

Plaće uposlenih na državnom nivou značajno su niže u odnosu na druge nivoe vlasti, ne računajući imenovane zvaničnike.

- Policiji u nižim činovima ili administraciji, koja nam je podrška, plaće su tako mizerne da je svako radno mjesto „prešišalo“ one državnih zaposlenika. Razlika u plaćama je od 30 do 50 posto u odnosu na druge nivoe i normalno je da uposlenici s državnog nivoa traže posao negdje drugdje – naglašava Krvavac.

Mora penzija

Upozorava da Granična policija BiH radi u kontejnerima, bez dovoljno uposlenih i da je sigurnost granica BiH ugrožena.

- Zbog odredbe da se radni odnos automatski raskida u trenutku kada službenik s beneficijama ostvari 40 godina staža, GPBiH će ostati bez velikog broja uposlenih, iako će u penziju s manje od 50 godina života i još sposobni da rade. Mislim da su protesti neizbježni. Šta god oni mislili, ovo neće moći proći ovako, jer ljudi su strašno nezadovoljni – ističe Krvavac.

Sve nestalo u magli

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika BiH Radenko Mirković kaže da su tri reprezentativna sindikata (policije, UIOBiH i državnih službenika) ranije uputila inicijativu, a zatim i dvije apelacije, da se osnovica za obračun plaća poveća na 650 KM.

– Na kraju smo dobili saznanja da je osnovica mogla biti 630, čak je prošla i Ured za zakonodavstvo, bila je na stolu ministra finansija, ali nakon sastanka u Mostaru to je nestalo u vidu magle – kaže Mirković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.