MOSTAR

Održana osnivačka skupština Udruge "Vijeće Matice hrvatske" u BiH

Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova

Matica - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
FENA

8.7.2024

U Mostaru je u ponedjeljak održana osnivačka skupština Udruge "Vijeće Matice hrvatske" u Bosni i Hercegovini gdje je 16 ogranaka Matice hrvatske u BiH odlučilo osnovati zajedničko Vijeće radi lakše saradnje na brojnim projektima.

99 posto ogranka

- Danas smo ovdje radi Osnivačke skupštine Udruge 'Vijeće Matice hrvatske' u BiH, u kojoj djeluje 16 ogranaka koji su na svom području organizirani i rade s više ili manje uspjeha. Osjetili smo da nam na razini Federacije, ali i države BiH, treba jedno tijelo koje će zastupati sve interese i putem kojega ćemo dobiti jednu sinergiju, koja će u institucijama države BiH, ali i Hrvatske, imati jednu posebnu poziciju. Kroz to tijelo ćemo realizirati projekte koji se ne mogu ostvariti u samo jednom ogranku – izjavio je glavni tajnik Matice hrvatske Zagreb Ivica Nuić.

Potvrdio je kako je 99 posto ogranka u BiH dalo svoj pristanak.

- Potpisali su izjave koje dodatno vežu ogranke u BiH s Maticom u Zagrebu. I dalje će biti najdirektniji odnosi ogranka prema Matici, ništa se nije promijenilo u vidu gdje će ostati autonomija ogranka s pravnom osobnošću. Veliki projekti, koji se ne mogu po zasebnim ograncima realizirati, će se realizirati putem ovog Vijeća, koje će biti registrirano kao pravna osoba u BiH – pojašnjava Nuić.

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Vitez Jakov Križanović naglašava kako je ovo bitan korak u saradnji svih ogranaka u BiH.

- Ovo za naše ogranke u BiH jako puno znači, pogotovo u smislu uvezivanja i razvoja novih projekata i ideja. Također, ovo će nam pomoći kako bi još bolje međusobno sarađivali okupljeni u jedinstvenu Maticu hrvatsku sa sjedištem u Zagrebu – kazao je Križanović.

Vidljivija u BiH

Nada se kako će današnji događaj pomoći da Matica hrvatska i njeno djelovanje bude još vidljivije u BiH.

- Nadamo se da će nakon ovoga Matica hrvatska biti još vidljivija na cijelom području BiH gdje živi naš narod te kako bi provodili projekte od zajedničkog interesa – zaključio je Križanović.

Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova. U njezinim pravilima glasi da je "samostalna, neprofitna i nevladina udruga, utemeljena 1842. kao društvo za promicanje hrvatske kulture, koje je svojom djelatnošću i kontinuitetom postalo nacionalna institucija". 

Matica hrvatska broji više od stotinu ogranaka, od kojih 16 aktivno djeluje na prostoru Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.