TRAJE TRI DANA

Kakanjski rudari učestvuju u ovogodišnjem Maršu mira

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini

Rudnika mrkog uglja “Kakanj”. rmukakanj.ba

El. T.

7.7.2024

Jutros je ispred direkcije Rudnika mrkog uglja “Kakanj” upriličeno okupljanje učesnika ovogodišnjeg Marša mira iz reda zaposlenika Rudnika. Ove godine, to su Hajrudin Bečirhodžić, Mirza Neimarlija, Nedžad Smailović, Samir Jašarspahić i Enijad Gađun.

Učesnike Marša mira na pohod su ispratili predstavnici rukovodstva i Sindikata radnika RMU Kakanj, koji su pružili i podršku u organizaciji pohoda. Pohod je podržalo i Udruženje invalida rada i rata Rudnika Kakanj.

Okupljeni su prije polaska na pohod posjetili Spomenik poginulim rudarima i Gradski spomen-park, kako bi odali počast stradalim komoratima, šehidima i poginulim borcima s područja općine Kakanj te palim borcima Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su, u julu 1995. godine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica, počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije. Pohod je i protestni jer za cilj ima animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini.

Kolona učesnika kreće iz mjesne zajednice Nezuk – opština Sapna i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara – opština Srebrenica. Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopa identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana, od 8. do 10. jula u godini. Svaka od tri etape duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi 8. jula u 9 sati iz Nezuka, opština Sapna. Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari

Zahvaljujemo se svim učesnicima, a posebno našim rudarima i želimo da im pohod prođe u najboljem redu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.