NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Predsjedništvo BiH usvojilo budžet: Komšić bio protiv, na redu Parlamentarna skupština BiH

Cvijanović je rekla da je bilo određenih zahtjeva za nekim povećanjima, ali da su to bili nerealni zahtjevi

Predsjedništvo BiH. Anadolija

S. S.

prije 3 dana

Predsjedništvo BiH utvrdilo je na vanrednoj sjednici Prijedlog  zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da će Prijedlog budžeta, u obliku kakvo ga je dostavilo Vijeće ministara BiH, biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Činjenica da se krećemo u okvirima budžeta, kako je to proslijedilo Vijeće ministara i nije bilo posebno mogućnosti da se mijenja - rekla je Cvijanović nakon sjednice.

Rekla je da očekuje da će predloženi budžet proći proceduru u Parlamentarnoj skupštini i da će stupiti na snagu, kako bi budžetski korisnici imali pouzdana sredstva za funkcionisanje sistema. Cvijanović je rekla da je bilo određenih zahtjeva za nekim povećanjima, ali da su to bili nerealni zahtjevi.

Ona je rekla da je Predsjedništvo uvažilo sve ono što je obrazložio izvjestilac - ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Srđan Amidžić, te zahvalila što je dao kvalitetna obrazloženja kako bi bila suzbijena sva nerealna očekivanja.

Podsjećamo, budžet koji je usvojilo Vijeće ministara BiH iznosi 1.355.400.000 maraka te je veći od prošlogodišnjeg budžeta za 40 miliona.

Protiv budžeta je glasao član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

- Nemoguće je za par sati preći 460 stranica, plus smatram da je budžet trebao ići u redovnu proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH - rekao je Komšić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.