SARAJEVO

OSCE podržao razmjenu znanja o reformi policije i primjeni modela policijsko-obavještajnog rada

Ova saradnja ističe ogroman značaj koji međunarodni partnerski odnosi imaju u oblasti poboljšanja djelotvornosti strategija policijskog rada

OSCE podržao razmjenu znanja o reformi policije. Fena

FENA

5.7.2024

Dosljedna primjena modela policijsko-obavještajnog rada (ILP) osigurat će efikasnu borbu protiv teških zločina, zaključeno je na sastanku predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Tadžikistan i Misije OSCE-a u BiH.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Tadžikistan, uz podršku Ureda OSCE-a u Dušanbeu, sastali su se danas s predstavnicima Misije OSCE-a i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u okviru njihove petodnevne studijske posjete policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Reforme policije

Miroslav Milojević, savjetnik za policijske poslove u Uredu OSCE-a u Dušanbeu, naglasio je da ovaj Ured, u okviru svog mandata, podržava napore Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Tadžikistan u provedbi sveobuhvatne tekuće reforme policije u cilju transformacije policijskih službi Republike Tadžikistan iz tradicionalne milicije u moderne policijske službe. Reformom se stavlja naglasak na rad policije unutar zajednice i na policijski rad vođen obavještajnim podacima.

- Tadžikistanska delegacija će posmatrati i učiti iz izazova i praktičnih rješenja koje primjenjuju bosanskohercegovačke policijske agencije kako bi prevazišli ove probleme u oblasti reforme policije - kazao je Milojević.

Predstavnici Misije OSCE-a u BiH istakli su važnost širenja svijesti o principima, zahtjevima i prednostima ILP-a, promovirajući korištenje ILP-a u kriminalističko-obavještajnim procesima i policijskim operacijama u rješavanju ozbiljnih zločina i prijetnji sigurnosti.

Iskustva i postignuća

- Predstavili smo svoja iskustva i postignuća u provedbi ILP-a tokom niza sastanaka održanih s predstavnicima 16 policijskih agencija i institucija iz svih jurisdikcija u Bosni i Hercegovini. Također smo omogućili diskusije stručnjaka u oblasti kriminalističko-obavještajnog rada i izgradnju kapaciteta putem doniranog hardvera i analitičkog softvera i putem obuke kroz velikodušnu donatorsku podršku Austrije, Njemačke, Lihtenštajna, Luksemburga, Norveške, Poljske i Turske - kazao je Đorđe Đogović, projektni menadžer pri Misiji OSCE-a u BiH.

Ova saradnja ističe ogroman značaj koji međunarodni partnerski odnosi imaju u oblasti poboljšanja djelotvornosti strategija policijskog rada, saopćeno je iz OSCE-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.