DVODNEVNI SAJAM

Međunarodni sajam "Dani maline" u Novom Travniku okupio 40 izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske

Cilj sajma je predstavljanje domaćih i regionalnih proizvođača maline i drugih organskih proizvoda, kao i njihovo umrežavanje

Međunarodni sajam. Fena

FENA

prije 3 dana

Dvodnevni 18. Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline" otvoren je u petak u Novom Travniku, a okupio je više od 40 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Cilj sajma je predstavljanje domaćih i regionalnih proizvođača maline i drugih organskih proizvoda, kao i njihovo umrežavanje. Partner sajma je Centar za organsku proizvodnju Selenča - Srbija.

Značaj sajma

- Značaj ovog sajma jeste da se svi poljoprivredni proizvođači ujedine, umreže, da prenesemo iskustva iz regije, da saznamo kako pomoći stanovnicima koji žive na ruralnom području, da u konačnici naprave gotov proizvod i ponude ga tržištu. S nama su predstavnici iz BiH, Srbije i Hrvatske. U Novom Travniku postaje tradicija organska proizvodnja - kazao je Sejad Herceg, iz Udruženja "Organsko KSB/SBK".

- Svake godine idem na ovaj sajam i puno mi znače ovakve izložbe - rekao je Sefir Mehanović, jedan od izlagača na sajmu koji se pohvalio i dobrom prodajom svojih proizvoda.

- Rado posjećujem sajmove, jer tako steknemo nova znanja, upoznajemo ljude koji se bave raznom proizvodnjom domaćih proizvoda. Na ovaj način podržavamo i općinu te predstavljamo našu prirodu, koja je bogata plodovima i to vrlo kvalitetnim - naglašava Aida Karadža kojoj ovo nije prvi sajam.

Okrugli stol

U sklopu sajma organiziran je i okrugli sto o temi: Izazovi poljoprivrede i ruralnog razvoja - problemi i mogućnosti.

Pokrovitelji sajma su - Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva KSB/SBK, Ministarstvo privrede/gospodarstva KSB/SBK te Vlada KSB/SBK i Općina Novi Travnik.

Inače, ovaj sajam se održava dva dana, 5. i 6. jula.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.