AUSTRIJA

Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici:
 Marš mira i javni skup 7. jula 2024. u Beču 


U genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeno je više od 8.370 Bošnjaka

S prošlogodišnjeg Marša mira u Beču. Avaz

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ u nedjelju, 7. jula 2024. u 16:00 sati organizira Marš mira. Marš će početi na Trgu „Christian-Broda“ i završiti na Trgu heroja (Heldenplatz) u Beču, gdje je za 18 sati najavljen javni skup.

Zalaganje za mir

Svoje prisustvo potvrdili su ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, zastupnik u državnom parlamentu Republike Austrije Robert Laimer, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković, predsjednik bečkog parlamenta Ernst Woller, preživjela žrtva genocida Nedžad Avdić, ambasadorice Muslim and Jewish Leadership Council (MJLC) Hind Hafuda i Eidel Malowicki, dok bi se video porukom učesnicima trebao obratiti Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH.

- Ovim skupom želimo dati naš doprinos u procesu aktivne izgradnje kulture sjećanja na genocid u Srebrenici. Na ovaj način se zalažemo za mir, za pravdu i opće dobro, jer samo dobro može odagnati zlo, a trajni mir se može uspostaviti samo tamo gdje postoji pravičnost - kazao nam je Damir Saračević, predsjednik Saveza „Consilium Bosniacum“.

U genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeno je više od 8.370 Bošnjaka – uglavnom muškaraca i dječaka u dobi od 12 do 77 godina. Evropski parlament je 15. januara 2009. izglasao rezoluciju o Srebrenici, dok je parlament Austrije, na inicijativu saveza „Consilium Bosniacum“ 6. jula 2022. jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. 23. maja 2024. i Generalna skupština UN-a usvojila je Rezoluciju o genocidu Srebrenici.

Osnivači Saveza

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ je osnovan 30. marta 2019. godine sa sjedištem u Beču. Osnivači Saveza su 21 bosanskohercegovačko udruženje u Austriji a cilj je poticanje obnove historijskih veza i jačanje prijateljstva između Austrije i Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.