SARAJEVO

Seada Palavrić: Ustavnom sudu treba dati mogućnost da slobodno radi

Kada Ustavni sud ovisi o ministru finansija BiH onda to nije neki normalan odnos, kazala je Palavrić

Seada Palavrić. BHRT

Z. K.

prije 3 dana

Nelogično ali ništa neobično da se budžet u Bosni i Hercegovini usvaja i na kraju godine. Lošu praksu nismo napustili - najvažniji dokumenti u državi ranije usvajani su u drugom kvartalu, dok smo u prvom nizali gubitke. 

Evropska unija

No, kao zemlja koja ima kandidatski status sada smo pod lupom Evropske unije. Bez budžeta nije bilo novca za mnoge projekte, zapošljavanja, nabavku opreme, čak je ugroženo i poslovanje nekih institucija u BiH. Zastoja je mnogo, a možda ono najgore je to što smo svakodnevno gubili ugled kod međunarodne zajednice.

Zeleno svjetlo iz Brisela otvorilo je mogućnost da naša zemlja dobije novac iz EU fondova. Plan rasta za Zapadni Balkan domaći političari vidjeli su kao nagradu za učinjeno na evropskom putu. Evropska unija za BiH pripremila je u prvoj tranši 70 miliona maraka Bosni i Hercegovini. 

No, kako je osnovni instrument kojim bi sredstva bila operativna bilo usvajanje budžeta BiH pitanje je da li je BiH već pala na prvom testu jer pola godine prošlo bez budžeta.

Budžet osnovni način kojim se obezbjeđuju sredstva za finasiranje svih pa i ovog posebnog odjela je da ta sredstva budu predviđena i usvojena u budžetu. Mi smo znali da može doći do toga jer se nažalost i budžet gura u politički diskurs.

- Kada Ustavni sud ovisi o ministru finansija BiH onda to nije neki normalan odnos. Ustavnom sudu treba dati mogućnost da slobodno radi - upozorava Seada Palavrić, predsjednica Ustavnog suda BiH.

Kao što znate granična policija nema ni uniforme a kamoli nešto drugo. Plate su mizerne koje godinama se ne povećavaju, budžeti se donose bez konsultacije sindikata tako da evo jedan opći haos vlada. Sve smo mislili da sa svakim sazivom Vijeća ministara da će biti bolje stanje, no međutim kada je riječ o napretku i budućnosti i premanju vidimo da se definitivno sistem urušio.

Od ministara zavise i policijske agencije koje su šest mjeseci oštećene za nova zapošljavanja, potrebnu opremu i obećana ulaganja. A još čekaju na prijem novih policajaca.

- Zbog procedura Prijedlog zakona o budžetu u Parlament će najranije sredinom ovog mjeseca. Jasno je da je to kočnica svih procesa jer sredstva još neće biti operativna.

Održavanje lokalnih izbora

Imali smo informaciju u decembru mjesecu da su dogovorili budžet, evo šest mjeseci nakon toga su ga opet dogovorili i tako da ja nisam siguran da ćemo mi imati budžet ali evo ova koalicija je pokazala da se kada je u pitanju trošenje novca vrlo lako dogovore, kada su u pitanju imenovanja također vrlo brzo su se dogovarali međutim kada je u pitanju rješavanje zakonskih rješenja koji su od interesa svih građana ne samo paralmentarne većine onda tu nema dogovora - kazao je Dragan Krvavac, iz Sindikata policijskih organa u BiH.

Oduži li se usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, zbog blokade Doma naroda moglo i biti upitno i održavanje lokalnih izbora. Posebno je interesantno i to što se izbori provode djelimično po nametnutim izmjenama, a oni zahtjevaju dodatna finansijska sredstva.

- To je neka vrsta kočnice svih procesa. Svi, na neki način imaju ograničenu mogućnost djelovanja, uvijek neka iščekivanja, dolaze u pitanje redovita finasiranja itd - kazao je Zdenko Ćosić, izaslanik u Klubu Hrvata u PSBiH (HDZ BiH).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.