PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Čović: Nema šanse da se neko razdruži u BiH, tačka

Zaključio je kako je budžet dobar test funkcionisanja većina

Dragan Čović. Fena

S. S.

20.6.2024

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je da je zakazan sastanak lidera državne koalicije 2. jula.

Sastanak će se održati u Mostaru, a Čović je potvrdio da je sastanak dogovoren s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem.

Disfunkcionalnost vlasti

On je naveo da mu je neprihvatljiv prijedlog za mirno razdruživanje tokom "Druženja uz kafu", koje je održano u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. 

- Imali smo zadnjih 20 godina desetke različitih incijativa kako promijeniti Ustav BiH ili Anex IV 4 Dejtona. Inicijative koje govore o decentralizaciji BiH, centralizaciji BiH van ustavnog okvira, razdruživanju, bilo ih je i bit će. Uvijek se baziram na Ustav isključivo. Predstavnici politike koju ja predstavljam imaju svoju ideju kako bi trebalo transformirati bh. društvo, ali o tome ćemo pričati ako se otvori pitanje o Ustavu BiH. Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH, tačka. Za to ne postoje ustavni preduslovi i opet tačka - istakao je.

Dodao je da postoje ideje da se skrene pažnja s disfunkcionalnosti vlasti i da ima mnogo nametnutih odluka.

- Što se tiče HDZ-a, BiH je apsolutno nedjeljivo društvo. Hoćemo li nekada imati 2/3 većine da nešto drugačije unaprijedimo ovu nesavršenu organizaciju. Pokušali smo to prije skoro 20 godina, kada smo bili blizu promjene, ali današnji trenutak nije siguran za mijenjanje Ustava - naglasio je.

Pregovarački proces

Dodao je da smatra kako je pravi put da se otvori pregovarački proces u EU.

- Smatram da jedino razdruživanje može biti razdruživanje u EU - naveo je.

Nakon toga se osvrnuo i na državni budžet, koji još nije usvojen. Kazao je kako je održao radni sastanak s kolegijem s obzirom na to da idu godišnji odmori i na obaveze koje imaju. Ukoliko bude bilo potrebe, održat će i vanrednu sjednicu za budžet.

Zaključio je kako je budžet dobar test funkcionisanja većine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.