RAZGOVOR

Direktor UIO Zoran Tegeltija za "Avaz": Dug za PDV 345,6 miliona maraka

Na podračunu UIOBiH nalazi se 266 miliona KM prihoda od posebne putarine za izgradnju autoputeva, a firme se zadužuju, kaže Tegeltija

Tegeltija: Zašto pare stoje. Fena

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Polovina je godine, a još nema dogovora koji bi omogućio usvajanje budžeta BiH za 2024. godinu.

Od putarine

Sve je blokirano zahtjevima za istovremenu raspodjelu više od 800 miliona KM od akciza, putarina, „Elektroprijenosa BiH“ i RAK-a.

- Na podračunu UIOBiH nalazi se 266 miliona KM prihoda od posebne putarine za izgradnju autoputeva te za izgradnju i održavanje ostalih puteva u BiH. Mislim da bi se ova sredstva zaista trebala rasporediti, jer je riječ o namjenskim sredstvima koja se trebaju rasporediti entitetskim preduzećima koja se bave izgradnjom autoputeva. Zaista je nelogično da ova sredstva stoje na podračunu UIO u Centralnoj banci BiH, a da se preduzeća koja se bave gradnjom autoputeva i puteva kreditno zadužuju kako bi mogla nesmetano raditi - kaže za “Avaz” direktor UIOBiH Zoran Tegeltija.

Na pitanje je li FBiH sadašnjim načinom raspodjele prihoda oštećena, Tegeltija kaže da se Upravni odbor treba redovno sastajati.

- Kada se to redovno radi, onda svako dobije prihode koji mu pripadaju, što je jedino ispravno. Zato očekujem da će Upravni odbor uskoro sjesti i donijeti sve potrebne odluke koje do danas nisu donesene, a Uprava će ih odmah realizovati - dodaje Tegeltija.

Lista dužnika

Duga je lista dužnika, a na njima i velika javna preduzeća, Tegeltija tvrdi da je problem naplate dugovanja složen proces.

- Moram istaknuti da je od 2006. godine, otkako je na snazi Zakon o PDV-u BiH, Uprava prinudnim putem naplatila 1.575.707.755 KM. Riječ je o velikom iznosu koji je naplaćen, koristeći sve mogućnosti koje Upravi pruža Zakon o prinudnoj naplati indirektnih poreza. Trenutna dugovanja, po osnovu PDV prijava, iznose 345.652.206 KM, dok je po akciznim prijavama dug u iznosu od 15.223.497 KM. I u narednom periodu Uprava će koristiti sve zakonske mogućnosti da pokuša naplatiti i ova dugovanja - kaže Tegeltija.

Rast prihoda zbog inflacije

UIOBiH već duži period bilježi kontinuiran rast prihoda od indirektnih poreza. Samo u prvih pet mjeseci ove godine oni su iznosili 4,49 milijardi KM i za 407 miliona KM su veći u odnosu na isti period 2023. Tegeltija pojašnjava da je PDV najveći generator godišnjeg rasta.

- Rast prihoda od indirektnih poreza dijelom se mora pripisati i inflatornim kretanjima, budući da je i u 2024. godini došlo da značajnog rasta cijena dobara i usluga na svim tržištima - ističe Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.