CYBER KRIMINAL

Uhapšen banjalučki haker Aljoša Borković, bio prijavljen i za krađu podataka Vasvije Vidović

Borkovića je uhapsila hrvatska policija i rješenjem Županijskog suda u Vukovar određen mu je ekstradicioni pritvor

Aljoša Borković. ATV

N. H.

11.6.2024

Aljoša Borković, haker iz Banje Luke, uhapšen je na Graničnom prelazu Gunja na osnovu međunarodne potjernice, koju je za njim raspisao Osnovni sud u Banjoj Luci, prenosi ATV.

Borkovića je 4. juna uhapsila hrvatska policija i rješenjem Županijskog suda u Vukovar određen mu je ekstradicioni pritvor. 

Potjernica za Borkovićem raspisana je 15. maja ove godine radi krivičnog gonjenja.

Na teret su mu stavljena krivična djela iznude, unošenje kompjuterskih virusa, kompjuterska prevara, neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka i ucjene.

Protiv Borkovića MUP RS je ranije podnosio više prijava zbog ucjene u kojoj je tražio 500.000 eura da ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlaštenim pristupom zaštićenom kompjuteru.

Borković je prošle godine prijavljen za sajber napad u kojem je od advokatice Vasvije Vidović ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, u pokušaju da iznudi novac. 

U dva navrata je prijavljivan zbog sumnje da je upadom u računare pokušao da iznudi novac od hrvatske firme ”Petrohemija”. Osumnjičen je i za pribavljalje lažnu službene legitimacije Vlade RS, kao i službene legitimacije Sindikata policije i policijskih starješina Srbije sa službenom značkom, koje je upotrebio kao prave.

U oktobru prošle godine prijavljen je da je pokušao da iznudi 150.000 evra od ”Klinike Kostić” iz Banje Luke. Tada je tražio da mu se novac isplati u kriptovaluti "Bitcoin".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.