ŠOKANTAN IZVJEŠTAJ

Građanima u FBiH narušeno pravo na liječenje: Dok se sredstva daju bolnicama bez kriterija, za Fond solidarnosti ih nema dovoljno

Bolnica u Livnu i Dom zdravlja u Travniku su dobijali sredstva bez kriterija

Nediljko Rimac, ministar zdravstva. MZFBiH

S. S.

6.6.2024

Ured za reviziju u FBiH objavio je izvještaj vezano za Ministarstvo zdravstva u 2023. godini, gdje su ukazali da nisu imenovane potkomisije za donošenje stručno-medicinskih uputstava, zbog čega nisu donesena navedena uputstva, koja predstavljaju kriterije za utvrđivanje prava korištenja lijekova sa Liste lijekova Fonda solidarnosti, što nije u skladu sa Zakonom o apotekarskoj djelatnosti i Pravilnikom o izboru i korištenju lijekova Fonda solidarnosti.

- Kao i prethodnih godina, Federalni zavod prilikom dostavljanja budžetskog zahtjeva za potrebe finansiranja Fonda solidarnosti tražio je osiguranje sredstava u ukupnom iznosu od 84.800.117 KM budući da ima problem finansiranja postojeće Liste lijekova Fonda solidarnosti i kupovine lijekova pacijentima koji se nalaze na Listama čekanja Fonda solidarnosti. Također, traženi iznos od 84.800.117 KM za finansiranje Fonda solidarnosti značajno je manji u odnosu na sredstva koja mu pripadaju u skladu s članom 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju, jer je ovim Zakonom decidno propisano da se iz Budžeta FBiH trebaju obezbijediti sredstva u istom iznosu koliko se izdvajaju iz obaveznih doprinosa za zdravstveno osiguranje. Zbog navedenog ne možemo potvrditi da je planiranje i odobravanje potrebnog iznosa sredstava za finansiranje Fonda solidarnosti izvršeno u skladu sa članom 27. Zakona o budžetima u FBiH, kojim je definisan način usvajanja finansijskog plana vanbudžetskog fonda - navodi se u izvještaju.

Samo 10 posto od planiranog

Ističu da je odobreni iznos tekućeg transfera za finansiranje Fonda solidardnosti iz Budžeta FBiH za 2023. godinu u iznosu od 33.500.000 KM predstavlja samo 10,2% od planiranih prihoda od doprinosa, što nije u skladu s članom 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju. 

- Navedeno ima za posljedicu neravnopravan položaj u pogledu ostvarivanja prava osiguranih lica i nepružanje prava liječenja pacijentima u propisanom obimu, što nije u skladu sa članovima 11. i 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je 14. 3. 2023. godine razmatrao Inicijativu za usklađivanje Prijedloga Budžeta FBiH za 2023. godinu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH u pogledu finansiranja rada Fonda solidarnosti FBiH te usvojio Zaključak da Vlada FBiH prilikom izrade Rebalansa Budžeta FBiH za 2023. godinu usvoji budžetski zahtjev Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2023. godinu i u DOB-u planira usvajanje budžetskog zahtjeva za period 2023-2025. godine. Izmjenama i dopunama Budžeta FBiH povećana su odobrena sredstva za 10.000.000 KM i izvršene preraspodjele, tako da je operativnim budžetom za Fond solidarnosti izdvojeno 51.650.000 KM, što je i dalje ispod traženog iznosa od 84.800.117 KM.

Netransparentnost u podjeli sredstava

Dodaju da nije vršeno ni pregovaranje sa proizvođačima lijekova, odnosno nositeljima dozvole za stavljanje lijeka u promet, s ciljem postizanja nižih cijena, koje su sadržane u Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH, iako je predviđeno Zakonom o lijekovima i Pravilnikom o izradi Liste lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja i Bolničke liste.

Iako nedostaje novca za Fond solidarnosti, u izvještaju se navodi da su se sredstva bolnicama dodjeljivala bez kriterija.

-  Raspodjela transfera za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH Kantonalnoj bolnici „Dr. Fra Mihovil Sučić“ Livno (2.000.000 KM) i Domu zdravlja Travnik (200.000 KM), koji su osigurani izmjenama i dopunama Budžeta za 2023. godinu, izvršena je bez kriterija i netransparentno, što nije u skladu sa članovima 38. i 39. Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2023. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.