NOVI PODACI

Cijene hrane i dalje rastu: Poskupljenjima nema kraja

Ponovo je uočljiv apsurd da je brašno jeftinije, a hljeb skuplji u odnosu na prošlu godinu

Cijene mjesecima samo rastu. Facebook

Alen Bajramovic

31.5.2024

Iako sporije nego ranije, cijene u BiH nastavljaju rasti, potvrđuje i posljednji izvještaj Agencije za statistiku BiH.

Hljeb skuplji

U aprilu ove godine zabilježen je rast cijena hrane, odjeće i obuće, usluga zdravstva, prijevoza, kulture, restorana i hotela...

Cijene hrane, koje ponajviše zadaju glavobolje građanima, u aprilu ove godine, u odnosu na isti mjesec 2023. godine, rasle su za 1,2 posto.

Izvještaj Agencije za statistiku BiH. Agencija za statistiku

Poređenjem prosječnih cijena pojedinih proizvoda ponovo je uočljiv apsurd da je brašno jeftinije, a hljeb skuplji u odnosu na prošlu godinu.

Šećer jeftiniji

Rasle su i cijene riže, mesa, ribe, maslaca, kafe, krompira, cijene piletine i jaja ostale su na istom nivou, dok su šećer i ulje jeftiniji nego u aprilu prošle godine.

U prošlom mjesecu zabilježene su sljedeće cijene: riža 4,6 KM po kilogramu, hljeb od pšeničnog brašna 3,6 KM po kilogramu, pšenično brašno - bijelo 1,5 KM, junetina bez kosti 20,2 KM, svinjetina s kostima 11,4 KM, svježa piletina 6,7 KM, svježa pastrmka 12,8 KM, mlijeko u tetrapaku 2,3 KM...

Više novca za prijevoz i zdravstvo

Za godinu cijene u zdravstvu rasle su za 3,5 posto, prijevoza za 3,1 posto, rekreacije i kulture 4,5 posto, obrazovanja 2,1 posto, dok su restorani i hoteli skuplji za 8,8 posto.

Sirup protiv kašlja, bočica, 8,8 KM, vitamini - kutija 1,6 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.