UGAŠENA GLOBALNA MREŽA

Srušen zlonamjerni softver kojim je ukradeno 5,9 milijardi dolara

Kineski državljanin Jun He Vang optužen je za stvaranje i upravljanje mrežom

Zlonamjernim softverom napravili ogromnu štetu. Pixabay

N. H.

30.5.2024

Američko ministarstvo pravosuđa je saopćilo da su agencije za provođenje zakona iz cijelog svijeta zatvorile globalnu mrežu zlonamjernog softvera, koja je ukrala 5,9 milijardi dolara.

BBC javlja da je Ministarstvo pravosuđa u saradnji s FBI-em i drugim međunarodnim agencijama uklonili su ono što su nazvali "najvećim svjetskim botnetom ikad". Botnet je mreža kompjutera koji su zaraženi zlonamjernim softverom i kontroliše ih zlonamjerni akter.

Kineski državljanin Jun He Vang (Yun He Wang) optužen je za stvaranje i upravljanje mrežom. 

Optužen je i za zavjeru radi počinjenja računarske prevare, značajnu računarsku prevaru, zavjeru za počinjenj elektroničke prevare. 

Ako bude optužen po svim tačkama, prijeti mu maksimalna kazna od 65 godina zatvora. 

Prema optužnici, između 2014. i 2022. Vang i drugi stvorili su i upravljali botnetom pod nazivom "911 S5" s oko 150 poslužitelja diljem svijeta.

Botnet je hakirao više od 19 miliona adresa internetskog protokola (IP) u gotovo 200 zemalja, saopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

SAD procjenjuje da je više od pola miliona lažnih zahtjeva za osiguranje od nezaposlenosti poticalo s kompromitiranih IP adresa, što je rezultiralo gubitkom od više od 5,9 milijardi dolara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.