ČUVANJE BH BAŠTINE

Dani evropskog nasljeđa: Stvaralaštvo učenika Srednjoškolskog centra iz Hadžića

Događaj je organiziralo Federalno ministarstvo kulture i sporta kao dio tradicionalne manifestacije „Dani evropskog nasljeđa“

Učenici Srednjoškolskog centra iz Hadžića. Fena

FENA

29.5.2024

Učenici Srednjoškolskog centra iz Hadžića, u Programu "Mladi i nasljeđe 2024.“ predstavili su vlastito raznovrsno stvaralaštvo kao dio očuvanja bosanskohercegovačke baštine.

Događaj je organiziralo Federalno ministarstvo kulture i sporta kao dio tradicionalne manifestacije „Dani evropskog nasljeđa“ u okviru šetnice kulture, na obali rijeke Miljacke u Sarajevu, ispred zgrade ovog ministarstva.

- Šetnica kulture postaje ne samo putovanje kroz vrijeme, nego i prostor gdje se mladi susreću s naslijeđem svojih predaka, otkrivajući nove načine kako ga interpretirati. Ova interakcija između prošlosti i mladih generacija osnažuje našu kulturu. Kroz ovu šetnicu, mladi postaju čuvari tradicije, ali istovremeno i kreativni nositelji promjena donoseći svježe ideje i perspektive koje obogaćuju naše kulturno nasljeđe – navode iz Ministarstva kulture i sporta koje je organizator događaja.

Ove godine su se naratorskim, glumačkim, muzičkim, zanatskim, plesnim, likovnim, kulinarskim umijećem predstavili mladi čuvari tradicije iz Hadžiča, sve zahvaljujući tome što je njihova vršnjakinja, slikarica Ajla Karić, tokom prošlogodišnje manifestacije bila autorica prvonagrađenog rada "Bosanska sofra“.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević obratila se na početku današnjeg događaja zvanicama, kao i direktor Srednjoškolskog centra Hadžići Admir Bašić.

- Natjecanje u dobrom i lijepom, ima li išta ljepše od toga – rekla je između ostalog ministrica povodom toga što su mladi čuvari tradicije interpretirali nasljeđe čineći to na način primjeren njihovoj mladosti.

Bašić je kazao da mu je čast biti dio atmosfere koju na ovoj šetnici kulture uspješno gradi Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Slikarica Ajla Karić je za ovu priliku, tokom programa na otvorenom izradila portret ministrice Vlaisavljević koji joj je i uručen tokom manifestacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.