DANAS SJEDNICA

Ko je Marin Vukoja, jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH

Studirao je na Pravnom fakultetu u Mostaru do marta 1998. godine

Screenshot

D. H.

28.5.2024

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas odlučuje o imenovanju Marina Vukoje za izbor u Ustavni sud FBiH.

Prethodno je Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 21. maja izglasala da će Marin Vukoja biti jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH.

Odluka je donesena glasanjem članova HDZ-a, SDP-a i Naše stranke, a važno je naglasiti da upravo SDP i Naša stranka zajedno sa DF-om 2022. godine zatražili da se pred Predstavnički dom dostavi više imena kandidata za koje će se glasati javno na jednoj ili više sjednica. Ipak, u međuvremenu su promijenili mišljenje.

Marin Vukoja je rođen 28. septembra 1973. godine u Širokom Brijegu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Mostaru do marta 1998. godine. Stručni upravni ispit je položio 2000. godine, pravosudni ispit 2007. i odvjetnički ispit je položio 2010. godine.

Do aprila 1998. godine radio je kao stručni saradnik u Stručnoj službi Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK). Nakon toga je bio voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe Skupštine ZHK do februara 2003. godine.

Kasnije je postao sekretar Vlade ZHK gdje se zadržao do septembra 2007. godine, da bi od te godine do 2015. godine radio kao sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Trenutno je na poziciji Sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.