NAKON SASTANKA

Konaković: Dodik je počeo priče o rezoluciji o Srebrenici, automatski smo to ukinuli

Dodao je da mu je žao što nisu uspjeli u ovom prvom dijelu koji je vrlo bitan da se dogovore oko stvari koje bi trebale biti normalne

Konaković: Važno za građane BiH. Avaz

Z. K.

13.5.2024

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, nakon sastanka u Sarajevu kazao je kako je za njega, za njih ovaj sastanak imao svrhu i smisao o dvije važne teme, jedna je budžet, a druga je plan rasta. 

Ekonomske teme

- To su dvije ekonomske teme važne za građane BiH i s istim smo ciljem i namjerom danas bili na sastanku, da neka rješenja nađemo svi. Na sastanku svako od učesnika ima pravo delegirati teme, počele su neke teme.

Dodik je počeo priče o rezoluciji o Srebrenici, automatski smo to ukinuli. O tome nema nikakvih ni razgovora ni pregovora niti me zanim šta on o tome misli. Mi smo tu potpuno suprotnih stavova i to ne može biti predmet nikakvih daljnjih političkih rasprava. Kako će se on postaviti kad se ta rezolucija usvoji to je njegovo pitanje, neka se ponaša kako on misli da treba i neka preuzme odgovronost za to kako se ponaša - kazao je Konaković.

Dodao je da mu je žao što nisu uspjeli u ovom prvom dijelu koji je vrlo bitan da se dogovore oko stvari koje bi trebale biti normalne.

- Od njih su se napravila neka politička pitanja ne znamo zašto i zašto bi neko vezao pitanje budžeta institucija BiH s bilo kojim drugim pitanjem. To su naravno i ove neke stare teme akcize i nešto što je trebalo već davno riješiti kako bi taj novac bio utrošen u interesu građana ove zemlje i kako bi građani uživali u nekim novim cestama širom BiH.

Stava je da političari iz RS-a povezuju budžet s drugim političkim pitanjima.

- Prva od prilika koju treba iskoristiti je Plan rasta i to je injekcija koja bi trebla pomoći našoj privredi - doda je Konaković.

Naveo je da bi to samo nerazumni ljudi odbili te istakao da se naredni sastanak očekuje za sedam do deset dana.

Nećemo prestati

- Kad god neko sazove mi se nećemo prestati sastati. Mučni su sastanci, ja dolazim s knedlom u grlu i kamenom u stomaku - rekao je te istakao da je bitno usvojiti budžet do šestog mjeseca, ali i da je protivnih blokada i dodao:

"Ne mislim da blokade ikome donose išta dobro. Pitanje stranih sudija je za nas elementarnog pitanje, zaštita Ustavnog suda i OHR-a je nešto od čega nismo odustali".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.