PREKID UGOVORA

RS mora isplatiti slovenačkom Viaduktu odštetu od 46 miliona eura

Vlada entiteta RS je 2004. godine potpisala koncesioni ugovor vrijedan 165 miliona eura s HES Vrbas

Rijeka Vrbas. Wikipedia

S. S.

13.5.2024

Arbitražni sud u Londonu nedavno je odbacio zahtjev Republike Srpske za poništavanje arbitražne presude u Vašingtonu, što znači da entitet Bosna i Hercegovina mora isplatiti slovenačkoj kompaniji Viadukt odštetu od 90 miliona konvertibilnih maraka (46 miliona eura) zbog jednostranog prekida ugovora o izgradnji hidroelektrana na Vrbasu, izvještava STA prema izvješću Capitala, prenosi crnogorski Forbes.

Vlada entiteta Bosne i Hercegovine je 2004. godine potpisala koncesioni ugovor vrijedan 165 miliona eura s HES Vrbas, čiji je većinski vlasnik slovenački Viadukt, za izgradnju dvije hidroelektrane.

Raskinut ugovor

Godinu kasnije, oko 20.000 građana Banje Luke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta. Budući da projekat nije bio realizovan ni nakon deset godina, ugovor su raskinuli u septembru 2015, navodi Capital.

HES Vrbas je u oktobru 2015. godine podnio zahtjev za odštetu Vladi Republike Srpske zbog raskida ugovora. Kako je vlada odbila zahtjev, Viadukt je kao većinski vlasnik HES Vrbas 2016. godine podnio zahtjev za arbitražu u Vašingtonu.

Odbijen zahtjev

Vlada se žalila, ali je arbitražni sud njihov zahtjev odbio. Arbitražni sud u Vašingtonu je 2022. godine presudio da Republika Srpska mora platiti Viaduktu 90 miliona konvertibilnih maraka odštete.

Vlada entiteta je tada podnijela zahtjev za poništenje te odluke i dala je bezuslovno jamstvo da će dug biti podmiren ako odluka ne bude poništena.

Pravni zastupnik Viadukta, Predrag Baroš, potvrdio je za Capital da je arbitražni sud 1. maja donio odluku i u potpunosti odbio zahtjev za poništenje arbitražne presude. Objasnio je i da je odlukom arbitražnog suda ukinuta i blokada sprovedbe postupka izvršenja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.