POVODOM 3. MAJA

Za Svjetski dan slobode medija razgovor o medijskim slobodama uz predstavljanje knjige "Hamza"

Novinarstvo ne postoji zbog novinarstva, zbog medija, nego zbog javnosti u jednoj državi, poručio je Kontić

S promocije knjige "Hamza". Fena

FENA

3.5.2024

Knjiga „Hamza“, autora Hamze Bakšića, koju su priredili Selma Zulić Šiljak i Boro Kontić, predstavljena je danas u okviru obilježavanja Dana slobode medija.

Knjiga je ponovljeno izdanje priručnika, obuhvata novinske komentare, autorske memoare i upute za novinare koje je tokom života bilježio Hamza Bakšić.

- Medijske slobode danas su u teškom položaju, a kako je Bakšić kazao, novinari rade pod kombinacijom ekonomskih, političkih i fizičkih pritisaka. Ali ipak ne preostaje im ništa drugo nego da rade i dalje svoj posao i čuvaju integritet svoje profesije na način da postavljaju nove standarde – podsjetila je Zulić Šiljak.

Dan slobode medija, dodala je ona, nije samo pitanje novinarstva i novinara, nego i pitanje svih građana BiH, te da restrikcija medijskim slobodama znači restrikciju na njihovo pravo da budu informisani.

U tom smislu je direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić podsjetio da je sloboda štampe zaštićena Ustavom BiH.

- Sloboda štampe nije samo vezana za medije, nego za ukupno društvo. To je stub na kojem počiva svako društvo. To je opštedruštveni praznik u državi koja želi da sačuva vrijednosti - a sloboda štampe, sloboda govora su najveće vrijednosti u svakoj zajednici – naglasio je Kontić.

Knjiga je namijenjena novinarima i medijima, ali, dodao je, sama po sebi, ona je zanimljivo štivo, dokument o vremenu, ratnom i poslijeratnom.

Kontić je komentirao i današnje slobode štampe, a, po njegovim riječima, opasnost je ono sa čime se novinari i mediji suočavaju cijeli svoj život. To je, po njegovim riječima, ispit koji se polaže svake godine i ta se škola nikada ne završava.

Također, dodao je, odgovornost je najvažnija stvar. Novinar ima ogromu odgovornost prema društvu, zajednici, javnom mnijenju da saopšti jasne, tačne i precizne informacije jer na osnovu toga ljudi stiču uvid i na osnovu toga donose odluke na izborima, odlučuju kome će dati povjerenje.

- Novinarstvo ne postoji zbog novinarstva, zbog medija, nego zbog javnosti u jednoj državi – poručio je Kontić.

U okviu predstavljanja knjige, upriličen je i razgovor tokom kojeg su novinar i pravnik Mehmed Halilović, Boro Kontić i Selma Zulić Šiljak, govorili o slobodi medija, te vraćanju povjerenja u novinarstvo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.