TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Ahmeta Kalkana za krijumčarenje migranata

Optuženi se tereti da je, s ciljem sticanja finansijske dobiti iz koristoljublja, pokušao nedozvoljeno preko državne granice prevesti migrante

Tužilaštvo BiH. Fena

S. S.

13.3.2024

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ahmeta Kalkana, rođenog 2002. godine u Mersinu, Republika Turska, državljanina Republike Turske, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, s ciljem sticanja finansijske dobiti iz koristoljublja, pokušao nedozvoljeno preko državne granice prevesti migrante, državljane Republike Turske.

Prema navodima optužnice, optuženi je 28. februara ove godine, prema prethodnom dogovoru s njemu poznatim osobama, u iznajmljenim rent-a car vozilima, pokušao prokrijumčariti 21 ilegalnog migranta državljanina Republike Turske, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit prelazak državne granice, s područja Bosne i Hercegovine prema teritoriji Republike Hrvatske i Evropske unije.

Optuženi je, zajedno s krijumčarenim osobama, zatečen i spriječen od policijskih službenika Granične policije BiH, u mjestu Vukovići, opština Posušje u blizini granične linije sa Republikom Hrvatskom.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 26. KZBiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.