RAZGOVOR

Vojni analitičar Antonio Prlenda za “Avaz”: Američki F-16 kao odgovor na militarističke parade u RS

Možda su SAD sada odlučile poslati sličnu militarističku poruku, kao još otvorenije upozorenje kuda takvo inaćenje može dovesti, naveo je

Antonio Prlenda. Facebook

Alen Bajramovic

7.1.2024

Američki borbeni avioni F-16 sutra će nadlijetati teritoriju BiH što je, kako je za “Avaz” danas potvrdio i ministar odbrane BiH Zukan Helez, dio programa obuke pripadnika Oružanih snaga BiH od strane partnera iz SAD-a. 

Ipak, datum vježbe poklopio se s početkom obilježavanja neustavnog dana RS.

Politička poruka

- Američke zračne snage slične su vježbe u BiH provodile i ranije, ali je za datum vježbe ovaj put odabran baš dan uoči obilježavanja 9. januara u entitetu RS. Može se reći da je razlog politička poruka koju SAD žele poslati. 

Jer, ako se i zanemari što je obilježavanje ovog datuma neustavno, stoji činjenica da se posljednjih godina on u RS obilježava ne toliko isticanjem nekih ekonomskih i kulturnih uspjeha, već na prilično militaristički način. 

Policija koja stupa kao vojska, s dugim cijevima i oklopnim vozilima, novokomponiranim ratničkim pjesmama i počasnom jedinicom u uniformama karakterističnim za rusku vojsku, teško da ulijevaju spokoj čak i građanima koji vole RS – kaže za “Avaz” vojni analitičar Antonio Prlenda.

"Kompromis, a ne busanje u ratnička prsa"

On dodaje da većina građana želi mir, a ne oružane sukobe, ali da je očigledno da dosadašnja međunarodna politička retorika nije dovoljno utjecala da se sa militarističkom praksom u RS prestane.

- Možda su SAD sada odlučile poslati sličnu militarističku poruku, kao još otvorenije upozorenje kuda takvo inaćenje može dovesti. Kada građani budu shvatili da rješenje za BiH ne leži u busanju u ratnička prsa, već u kompromisu i razumijevanju onih nešto drukčijih, te prestanu podržavati politike koje nisu za zajedništvo različitosti, već za konfrontaciju, prestat će i potreba za ovakvim porukama – ističe Prlenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.