Sve više građana BiH okreće se kulinarstvu i tako stvara male biznise. Jedna od njih je i Elmana Žunić iz Cazina. Žunić je odlučila napustiti posao profesorice biologije i okrenuti se privatnom biznisu. Naime, ova vrijedna Cazinjanka pravi zalogajčiće poznate kao kanapee.
Avantura kuhanja
- Zalogaji zadovoljstva su mali biznis u koji je utkana ljubav prema hrani i onom što je autentično i drugačije. Koncept našeg rada je finger food, a nastao je sasvim slučajno. Za vrijeme pandemije koronavirusa, zbog puno slobodnog vremena, a uz želju da imam neku distrakciju zbog gubitka bliskih članova porodice, krenula je naša avantura kuhanja - priča Žunić.
Uz puno ljubavi, nespavanja i odricanja, muž i ona dospjeli su do toga da je donijela odluku da, nakon 12 godina rada u jednoj cazinjskoj školi kao profesorica biologije, krene drugim putem, odnosno da se u potpunosti posveti njihovom malom biznisu.
- Puno je povoda bilo za takvu odluku, ali prevladala je ljubav prema hrani, koja, vjerovatno, ima korijene u porodičnoj tradiciji. Moji roditelji se bave ugostiteljstvom cijeli svoj život, pa većinu kreativnosti u tom dijelu prepisujem njima. Još nisam zažalila zbog takve odluke, ali definitivno je to odluka koja je bila neobična u današnje vrijeme većini ljudi oko nas. Moji roditelji u prvi mah nisu bili presretni zbog moje odluke - govori Žunić.
Ljepši život
Naravno, dodaje, kao i svi roditelji, prošli su mnogo odricanja kako bi ona imala fakultetsku diplomu. Nakon puno razgovora prihvatili su takvu odluku, a danas su joj oni, uz njenog muža, najveća podrška. Smatra da danas, u vremenu u kojem živimo, ništa nije sigurno, pa tako ni naši "sigurni" poslovi.
- S druge strane, život je prekratak i smatram da bi svako od nas trebao naći nešto što radi dobro, ali i ono što voli i što ga ispunjava u svakom smislu. Tada svaki posao postaje lakši, a život postaje ljepši - zaključuje Žunić.
Velika potražnja
- O traženosti naših proizvoda dovoljno govori činjenica da se termini za ketering povodom vjenčanja u avgustu iduće godine već popunjavanju, na naše veliko zadovoljstvo. Zadovoljan i sit gost, a sretan domaćin je naš moto. Jedini smo trenutno u Cazinu koji se bavimo kateringom na ovakav način i to je ono što nas, a samim tim i naše klijente, čini posebnim i drugačijim. Ponosna sam na naše zajedništvo kojim smo u ove dvije godine uspjeli odraditi svaki dogovoreni posao - ističe Žunić.