O GLASANJU U UN-U

Plenković: Nije se ni Milanović konsultovao sa nama kada je zauzimao proruske stavove i nazivao Šmita svinjarom

Premijer Hrvatske smatra da je odluka da se glasa protiv "ispravna i principijelna" i podsjeća da je rezolucija neobavezujuća

Andrej Plenković. Neva Zganec / PIXSELL

FENA

2.11.2023

Hrvatski premijer Andrej Plenković branio je u četvrtak odluku da Hrvatska glasa protiv rezolucije UN-a o sukobu u Gazi, jer dokument nije osudio teroristički napad Hamasa na Izrael.

Generalna skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi, ali se direktno ne spominje Hamas. Protiv rezolucije glasalo je 14 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Apstraktna formulacija

- Nedostaje najbitnija stvar, nedostaje osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Prave se svi nevješti da eto tu postoji neko nasilje koje ćemo nekom apstraktnom formulacijom osuditi, a nećemo reći ko je tu koga napao, kada i zašto - rekao je Plenković novinarima.

- Za nas, zemlju koja je bila žrtva agresije, to bi vam bilo otprilike kao: nešto se dogodilo u Hrvatskoj, evo recimo s Vukovarom, tu je bio neki sukob, otprilike - rekao je nakon sastanka predsjedništva HDZ-a.

Premijer Hrvatske smatra da je odluka da se glasa protiv "ispravna i principijelna" i podsjeća da je rezolucija neobavezujuća.

Međusobna optuživanja

Dodao je da su za Hrvatsku važni zaključci Evropskog vijeća u kojima se osuđuje napad Hamasa, podržava pravo Izraela na samoobranu uz poštovanje međunarodnog i humanitarnog prava te poziva na humanitarne koridore i pauze.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska trebala biti suzdržana i da nije bio konsultiran o tome kako će Hrvatska glasati.

Plenković je uzvratio da se ni Milanović nije konsultirao "kad je zauzimao proruska, a anti-EU i anti-NATO stajališta, kad je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nazivao svinjarom, kad je htio blokirati članstvo Švedske i Finske u NATO-u - prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.