DRŽAVNI MINISTAR

Košarac o posjeti Fon der Lejen: Ponovo se vraćamo na opasne prakse ignorisanja stavova RS

On je naveo da RS jasno zagovara evropsku perspektivu i daje doprinos približavanju EU

Staša Košarac. Fena

S. S.

30.10.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac rekao je da predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen neće imati priliku da u Vijeću ministara čuje realan prikaz odnosa u BiH, jer na sastanku nisu planirani ministri iz RS, što je apsolutno neprihvatljivo.

Podsjećamo, planirano je da se Fon der Lejen sastane samo s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Košarac je rekao za Srnu da ne vidi nijedan opravdan razlog da članovi Kolegijuma  Vijeća ministara ne prisustvuju tom sastanku 1. novembra u Sarajevu.

- Ponovo se vraćamo na nekorektne i opasne prakse ignorisanja stavova srpskih predstavnika u državnim institucijama i RS, a to je apsolutno neprihvatljivo - naglasio je Košarac.

Neprihvatljiva praksa

On je istakao da je to "neprihvatljiva praksa i da odmah mora biti promijenjena, posebno zbog činjenice da su u posljednjem periodu prisutni zlonamjerni i neistiniti narativi o RS i njenom rukovodstvu."

Košarac je rekao da je RS opredijeljena za evropske integracije i da podržava implementaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu.

- To uključuje i zakon o Ustavnom sudu BiH, koji rješava pitanje stranih sudija. To je naš prioritet - istakao je Košarac.

On je naveo da RS jasno zagovara evropsku perspektivu i daje doprinos približavanju EU.

- Nijedan zakon niti bilo koje drugo rješenje ne bi bilo usvojeno na državnom nivou, da RS nije dala saglasnost na to. Zato padaju u vodu sve priče o navodnoj blokadi iz RS. To naprosto nije tačno - poručio je Košarac.

Bez intervencionizma

On je ponovio da RS podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma.

- To se odnosi na sve nedobronamjerne strance, posebno na lažnog visokog predstavnika, koji žele centralizaciju BiH i politički progone predsjednika RS Milorada Dodika, koji im kao brana stoji na putu - kazao je Košarac.

On je rekao da očekuje da EU prepozna napore RS i da se aktivno uključi u rješavanje pitanja zatvaranja OHR-a i odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.