UOČI KONGRESA STRANKE

Šemsudin Mehmedović za "Avaz": Ko može podnijeti da bude dio ovakve SDA, neka bude

Nakon uzurpacije svih principa i dogradnje prema željenom rezultatu ostat će u historiji zapisano kako je jedna mala grupa otela SDA od naroda

Šemsudin Mehmedović. Armin Durgut/PIXSELL

13.10.2023

U subotu će biti održan Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), gdje će jedini kandidat za predsjednika biti Bakir Izetbegović, čovjek koji od 2014. godine upravlja ovom strankom.

Jedan od onih koji su pokušali ući u borbu za poziciju s Bakirom Izetbegovićem bio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović. Ipak, Izborna komisija SDA je odbila većinu kandidatura onih organizacija koje su njega podržale, pa je on isključen iz utrke za predsjednika SDA.

Lični interesi

O dešavanjima uoči Kongresa SDA razgovarali smo sa Šemsudinom Mehmedovićem, koji je za „Dnevni avaz“ otkrio da li ostaje u SDA te ko će biti dio njegovog novog pokreta.

Ukazivali ste na brojne nepravilnosti uoči Kongresa, a onda ste i eliminirani iz borbe za predsjednika stranke. Šta se može očekivati od Kongresa gdje nema protukandidata aktuelnom predsjedniku?

- Od Kongresa se ne može očekivati ništa spektakularno, jer nakon uzurpacije svih principa i dogradnje prema željenom rezultatu ostat će u historiji zapisano kako je jedna mala grupa otela SDA od naroda i stavila je u svoju funkciju zarad ostvarenja ličnih interesa. Mnogo je SDA izgubila na ugledu zbog toga.

Statut SDA predviđa da neko može biti predsjednik samo 12 godina u kontinuitetu. Koja je bila svrha njegove kandidature s obzirom da on ne može dočekati kraj mandata kao predsjednik stranke? Da li Bakir Izetbegović ide ka tome da prepusti stranku supruzi, s obzirom na njen politički angažman?

- Bez obzira na statutarne odluke, Bakir će biti predsjednik dok god grupa poltrona oko njega ima interes, jer ga oni čuvaju zbog sebe, a bolje bi bilo da prepusti SDA onom ko iza sjene upravlja procesima.

Oholost i nepravda

Šta mislite, da li postoji kritična masa od trećine delegata koja se neće pojaviti na Kongresu te tako opstruirati izbor Bakira Izetbegovića?

- Ta varijanta s nedostatkom kvoruma ne postoji u scenariju Kongresa, jer posljednje četiri godine ni Glavni odbor SDA gotovo nijednom nije imao kvorum, pa je donosio odluke. U pitanju su potpuni amaterizam i privatizacija stranke.

Rekli ste da ostajete u SDA dok se ne potvrdi da je to privatna stranka. Da li ste pod time mislili do okončanja Kongresa SDA?

- U SDA čine sve da pokažu oholost i nepravdu, ne poštujući ni minimum principa, čime tjeraju od sebe svakoga ko razmišlja svojom glavom, a ne predsjednikovom. Ko može podnijeti da bude dio toga, neka bude.

O novom pokretu

Najavili ste formiranje nadstranačke organizacije Nova bosanska politika. Jeste li već obavili neke razgovore i ko bi Vam se mogao priključiti u tome?

- Nova bosanska politika je vrlo dobro prihvaćena u javnosti i već je bilo razgovora s četiri stranke koje imaju izabrane zvaničnike na raznim nivoima. Optimista sam da smo na tragu dobrih politika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.