FEDERALNI PARLAMENTARAC

Šta kaže Izborni zakon BiH: Bakirov jurišnik Zildžić bi zbog pištolja mogao ostati bez funkcije

Salki Zildžiću je u Srbiji određen pritvor

Salko Zildžić. Facebook

20.9.2023

Bakirov jurišnik Salko Zildžić uhapšen je u Srbiji zbog nošenja oružja. Ovaj funkcioner SDA iz Tuzle, koji obnaša funkciju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, imao je dozvolu za pištolj, ali nije ga smio nositi u drugu državu.

Zakon o oružju i municiji u Srbiji kaže da ako postoji dozvola za oružje, a "neovlašteno se nosi“ – osoba će biti kažnjena od šest mjeseci do pet godina zatvorske kazne.

Ukoliko Salko Zildžić bude presuđen, a situacija je poprilično jasna, on će ostati bez funkcije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Član 1.10 Izbornog zakona BiH navodi da izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran „danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“.

Član Izbornog zakona BiH. Screenshot

On je u Srbiju ponio i iskaznicu OSA-e, iako nije uposlenik OSA-e. Počasnu iskasnicu mogu samo dobiti zasluženi uposlenici OSA-e, što on svakako nije.

Podsjećamo, kako je ranije objavio portal "Avaza", Salki Zildžiću je određen pritvor.

On važi za Bakirovog odanog jurišnika, koji je poznat i po fizičkim prijetnjama SDA kadrovima, ali i incidentima na sjednicama Parlamenta BiH.

Salko Zildžić je nekadašnji kik-bokser, bivši predsjednik Asocijacije mladih SDA, a sada obnaša funkciju predsjednika GO SDA Tuzla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.