11. JUVENAFEST

Predstava iz Zenice progovorila o temi donacija i opstanka pozorišta

Danas, trećeg dana festivala, na programu su dvije predstave

Mladi članovi JU Bosansko narodno pozorište Zenica. Juvenafest

L. S. R.

8.9.2023

Publika 11. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji se održava u organizaciji Udruženja „Medija-Art“, drugu večer imala je priliku pogledati izvedbu „Oslobodite umjetnike“ mladih članova JU Bosansko narodno pozorište Zenica.

Na putu odupiranja prošlosti, oni upadaju u zamke demokratije

Pozorišni komad autorice Nedžme Čizmo, za koji režiju potpisuje Nick Teunissen, govori o temi današnjice, odnosno tankoj niti na kojoj vise opstanak pozorišta i nastojanje mladih glumaca da pridobiju naklonost stranih donatora i tako riješe finansijske probleme koji ih guraju u propast. 

Na putu odupiranja prošlosti, oni upadaju u zamke demokratije, prikazuju zaostajanje društva u kojem žive, ali i Zapad kojem se teži.

Sa Juvenafesta. Društvene mreže

Članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u Pozorištu mladih Sarajevo sinoć su svojim igranjem pridobili publiku koja ih je nagradila dugotrajnim aplauzom.

Drugog dana 11. Juventafesta započele su i aktivnosti radionice karakterne maske, radionice muzičkog teatra, radionice osnove animacije predmeta, radionice plesa i radionice za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama.

Jedanaesti Juventafest traje do nedjelje

Danas, trećeg dana festivala, na programu su dvije predstave. U JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo s početkom u 17.00 sati predstavu „Paklena pomorandža“ rediteljice Sandre Maksimović odigrat će članovi „Kulturociklina“ i KCK iz Kruševca, dok će predstava „Progovori“ u režiji Oriane Kunčić, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku – Dramski studio „Ivana Jelić“, biti odigrana u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 20.00 sati.

Jedanaesti Juventafest traje do nedjelje, 10. septembra, i ulaz na sve predstave je besplatan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.